Reactii la anuntul demisiei lui Basescu!

Reactii la anuntul demisiei lui Basescu!

0 155


Peste multitundinea de teme politice luate in analiza de presa, dupa “pauza” de sarbatori, a fost detonata o noua bomba de “artificierul de sevici” – Traian Basescu. Acesta ne-a trimis o “telegrama” prin intermediul cunoscutei ziariste, Corina Dragotescu sub forma unui interviu. „Parlamentul nu trebuie supus riscului de a fi infrant de poporul roman. De aceea, imediat dupa eventualul vot de suspendare, cei care au generat acest abuz trebuie scosi in fata electoratului. Imediat dupa vot, doar demisia mea ar fi cea care ne-ar pune pe toti in fata electoratului. Iar eu, ca presedinte ales al romanilor, va asigur ca ma voi prezenta cu responsabiliate in fata cetatenilor in aceasta competitie democratica”, a declarat Traian Basescu.


Tot pentru „Cotidianul” Traian Basescu a mai declarat: „Pot concluziona ca suspendarea a devenit un act politic fara o motivatie constitutionala. In aceasta situatie, un referendum cu privire la demiterea presedintelui inseamna o confruntare electorala intre mine si Parlament. Ori eu cred ca Parlamentul ca institutie trebuie protejat”.


Primul jurnalist care a lansat aceasta varianta – a unei posibile evolutii a lui Traian Basescu – pus in fata deciziei de suspendare de catre Parlament, a fost analistul politic Ion Cristoiu, intr-o emisiune pe postul tv Antena 3.


Discutiile care se poarta pe marginea unei astfel de decizii din partea lui Basescu elimina posibilitatea unui gest de onoare, insistandu-se pe varianta unui calcul rece cu impact electoral. Se pare ca astfel se elimina calvarul de multe saptamani la care ar putea fi supus ex presedintele, de catre opozitia extrem de numeroasa in ultima vreme la care se adauga, mai nou si membri ai PD.


Demisia elimina procedura referendumului si ar putea diminua perioada dintre momentul vacantarii postului si declansarea de alegeri prezidentiale anticipate.


Iata, in cele ce urmeaza, cateva reactii la schijele rezultate din explozie.


?


Reprezentantii PD – “…demisia este benefica pentru Partidul Democrat”.
Radu Berceanu: demisia ar pune in dificultate PSD si PNL

Invitat in cadrul emisiunii „Prima editie”, la Antena 3, democratul Radu Berceanu a declarat ca daca Traian Basescu isi va duce la indeplinire acest proiect, atunci va pune intr-o mare dificultate doua partide. „Daca PNL si PSD nu-si pun candidati, pot sa se duca acasa sa se culce, daca isi pun candidati pe Tariceanu si pe Geoana, atunci se cearta”.
„…Dupa parerea mea e tarziu” pentru o asemenea demisie, a spus Berceanu. Momentul oportun pentru acest gest ar fi fost atunci cand Tariceanu a venit cu propunerea noului Guvern. „Basescu putea spune ca nu doreste sa participe (sa imparta puterea n.r.) cu un Guvern atat de slab, trebuia sa isi depuna atunci demisia si sa se intoarca la electorat, care stia foarte bine ca Basescu va fi un presedinte jucator”.
„Recunosc in atitudinea presedintelui acea intoarcere la electorat la care face apel de fiecare data. Este evident pentru toata lumea ca PD este avantajat printr-o asemenea decizie”, a declarat Roberta Anastase, deputat PD.


Liberalii se indoiesc ca presedintele va demisiona – “intentia sefului statului o farsa demagogica”!
Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti: “… o fumigena de la Cotroceni, sigur nu-si da demisia. Daca ar demisiona, soarta e pecetluita pentru ca ar recunoaste ca suspendarea e argumentata”.
Vicepresedinte PNL Crin Antonescu: „Sunt convins ca e vorba de un nou joc, o noua farsa electoralista si demagogica prin care presedintele se doreste din nou in centrul atentiei”.


?


PSD spune ca declaratia lui Traian Basescu, ca va demisiona daca parlamentarii vor vota suspendarea lui din functie, este un joc politic ieftin.


„E un joc politic ieftin marca Traian Basescu, daca isi mentine decizia si nu va lacrima pot sa spun ca ar fi o decizie corecta si in premiera luata de Traian Basescu”, a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana.


Lucian Bolcas, deputat PRM: „S-ar parea ca viitorul sau e sumbru si dupa propriile previziuni asistam la ultimele ore ale presedintiei domniei sale”.

Sabin Cutas, senator PC: „PC i-a cerut aceasta demisie, iar daca o va face inseamna ca intelege ca el e factorul de instabilitate in acest moment, in Romania”.


?Horia .R.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.