Războiul Rece dintre americani și ruși a reînceput… oficial!

Războiul Rece dintre americani și ruși a reînceput… oficial!

0 300

Prin anii ’50, în Statele Unite izbucnea marea isterie nucleară. Ipohondri cum ii stim americanii  erau convinși, pe fondul începerii Războiului Rece, prin  1947-1948, de iminența unui război atomic. Nu se trăsese un foc de armă, însă multi erau convinși că sfârșitul unei  bucati de Lume era doar o chestiune de ani, sau chiar luni de zile….

Si noi n-avem nici adaposturi antiatomice langa blocuri …
Mulți și-au construit buncăre, ca să fie siguri că …ei vor supraviețui astfel unui eventual atac al comuniștilor… Alții,mai isteti au făcut mulți bani din exploatarea isteriei.
În deșertul Nevada, timp de zece ani s-au făcut teste nucleare, ceea ce a atras kiar milioane de turiști… De altfel, a fost și perioada de boom a Las Vegas-ului, care începea să-și câștige renumele de capitală a distracției. Ce nu știe multă lume este că în anii ’50, cei mai mulți turiști mergeau în Las Vegas special pentru a admira… ciupercile uriașe ridicate de bombele atomice, detonate de armată în deșert. Au fost circa 80-90 de asemenea teste cu …public într-un singur deceniu.
Încheiat oficial în 1991, odată cu căderea zidului Berlinului, Războiul Rece nu se soldase cu niciun atac atomic, însă asta nu înseamnă că americanii au renunțat vreodată total la obsesia lor.
Chiar și astăzi, mai există firme de constructie a buncărelor antiatomice pe comandă. Plus ca amenințării rusești i s-a adăugat cea iraniană și nord – coreeană. Mii de americani tot mai plătesc  pentru buncăre in rate pentru a fi siguri că vor supraviețui unui război atomic   

După o pauză de 13 ani, Războiul Rece dintre americani și ruși a reînceput… oficial. Invazia rusească a Georgiei și anexarea Crimeei au fost doar principalele motive care l-au reactivat. De atunci, amenințarea unui război în adevăratul sens al cuvântului planează din ce în ce mai explicit deasupra întregii lumi,de cand cu extinderea NATO in Ucraina, care a reactivat teama americanilor.
Și, da, oamenii s-au reapucat de planuri de apărare individuale, reinvestind, așa cum au făcut-o în prin anii 60- 70  în buncăre antiatomice.
Probabil că în Statele Unite sunt zeci de mii de astfel de adăposturi. Acum, că mulți dintre noi tot ne-am obișnuit să ...ne râdem de ipohondria americanilor, altfel cam limitați, preocupați de consumerism și ignoranți. Ori obsesia asta a lor pentru atacul atomic, pentru apocalipse imaginare (subiect a zeci de filme cu succes uriaș la public), este pusă des pe seama prostiei obisnuite a multor cetățeni americani, văzându-i cum își cheltuiesc banii  pentru adăposturi pe care nu le vor folosi niciodată.
Și totuși… 
Se discută in… Rusia, ca despre fotbal despre felul în care NATO se va implica în conflict, despre sancțiuni economice impuse de UE împotriva agresorilor și despre ce va însemna conflictul armat pentru întreaga lume, în general, și pentru Europa, în special. Iar pentru R.Moldova si Romania, ce sa mai vorbim! Deci, e serioasă treaba…
De curând, Rusia a trimis Occidentului o listă cu solicitări care, în opinia multor analiști politici și militari, nu seamănă  cu o declarație de dragoste…
De ce ? Pentru că cele mai multe cerinte reciproce sunt inacceptabile. 

Pentru americani, dreptul de veto al Rusiei cu privire la o eventuală aderare a Ucrainei la NATO nu pare deloc o solicitare rezonabilă ci mai degrabă o provocare în toată regula… 
Mai sunt și altele: adica să nu desfășoare trupe și arme suplimentare în afara țărilor în care deja se aflau în mai 1997, cu excepția unor cazuri excepționale, cu acordul Rusiei și al membrilor NATO;
Apoi să nu se desfășoare activități militare NATO în Europa de Est, Ucraina, Caucaz și Asia Centrală; să nu se amplaseze rachete care pot lovi teritoriul Federației Ruse ,ca la Deveselu; să nu se facă exerciții militare ample.;;ca la Cincu,probabil  Si este  greu de crezut că NATO și UE vor fi de acord cu așa ceva….
Mulți experți militari spun că de fapt asta era și ideea pentru care rușii au masat trupe la granița cu Ucraina: pentru a negocia cu Occidentul, folosind amenințarea cu invazia!!
De altfel, rușii s-au arătat foarte dornici să reînceapă oricand negocierile.  Este însă foarte greu să cred că își doresc cu adevărat doar asta.
Vor spune blajin: noi v-am rugat să ajungem la o înțelegere. Invadarea Ucrainei va fi pusă pe seama lipsei de flexibilitate a Occidentului în negocieri.
Si Romania este la doi pasi!!  Putin dezminte constant că țara sa ar avea vreo implicare în Donbas.

Ceea ce nu știm mulți dintre noi e că în armata ucraineană sunt înrolați militari români. Oamenii ăștia luptă alături de camarazii ucraineni împotriva forțelor finanțate de Federația Rusă. Așadar, indirect, și România este percepută drept adversar de către Vladimir Putin. Pentru că da, când armata ucraineană este compusă și din români (care sunt a treia minoritate în Ucraina), care își dau viața în Donbas, este ușor să-ți dai seama care îți sunt adversarii. Oare Putin va trece ușor peste asta? Dar noi??

Federația Rusă are una dintre cele mai mari armate din lume. Serviciul militar este obligatoriu și durează 12 luni. Personalul activ cuprinde peste 700.000 de militari și încă peste 2 milioane în rezervă. În total, armata rusă se ridică la 2,8 milioane de oameni. Bugetul de apărare este unul dintre cele mai consistente , depășind constant 4% din PIB și 100 de miliarde de dolari anual. Armata este sub comanda președintelui Federației Ruse, Valdimir Putin. Pentru a declanșa un război, omul ăsta nu trebuie decât să determina Consiliul Federației Ruse să emită un decret. În caz de agresiune externă, Putin decretează legea marțială, notificând Consiliul de Securitate și Duma de Stat, ambele aflate sub controlul său absolut. Deci, simplu.

România este membru NATO și UE, găzduiește scutul antirachetă de la Deveselu (criticat intens de ruși în numeroase ocazii), baza militară americană de la Deveselu și, colac peste pupăză, are fii care luptă în armata ucraineană în Donbas împotriva trupelor separatiste rusești. Logistic, cu trupe, cu orice va fi nevoie , suntem membri UE și va trebui să sprijinim sancțiunile economice împotriva Rusiei. Și așa mai departe. Când faci parte din structuri transfrontaliere de talia NATO și UE, nu mai decizi exclusiv pentru tine, ci accepți măsurile comune ale statelor membre. Există posibilitatea ca Rusia să folosească impresionantul său arsenal nuclear? Teoretic, da, pentru că d-aia îl are, nu ca să facă colecție de focoase nucleare…

Credeți că și-a imaginat cineva în anii ’30 ororile pe care urmau să le comită naziștii în toată Europa? Lagărele de concentrare? Armele de distrugere în masă? Milioanele de morți? Credeți că i-a trecut cuiva cu adevărat prin cap că americanii vor rade de pe fața pământului Nagasaki și Hiroshima? Toate lucrurile astea erau inimaginabile până când s-au întâmplat. Oamenii din timpurile alea erau exact cum suntem noi acum: relativ liniștiți, incapabili să poată concepe oroarea războiului total si  obsesia americanilor pentru adăposturi antiatomice. Așa „tâmpiți” cum ni se pare  că sunt, oricum par mai pregătiți decât orice popor de pe fața pământului pentru o agresiune extremă. De ce? Pentru că ei au aruncat bombe atomice deasupra Japoniei.
Au comis inimaginabilul… Iar după ce ai demonstrat întregii lumi de ce ești capabil, nu ți se mai pare nimic imposibil. Te pregătești pentru orice. Din cauza asta sunt zeci de mii de adăposturi antiatomice pe tot cuprinsul Statelor Unite. Pentru că un atac nuclear,da, este posibil. Pentru că au văzut cu ochii lor asta. Și atunci, normal că devii paranoic și sapi vizuini pe sub pământ

Românii nu sunt obsedați de un atac atomic. Serios, chiar nu ni se pare o chestie de luat în seamă. Cum adică, război nuclear? Fugi dom’le de aici, că nu ne atacă nimeni pe noi! Avem de tăiat porcu’ de Crăciun, avem de făcut țuica, noi suntem cu prășitul, cu culesul viei, cu d-astea.
De ce s-ar deranja cineva să consume niște focoase nucleare pe noi?
Ca să ce, să razi de pe fața pământului Fălticeniul? Hai să fim serioși.
Faptul că Rusia are cel mai mare arsenal de arme de distrugere în masă fix lângă noi nu pare să ne deranjeze
Suntem convinși că rachetele și bombele alea devastatoare nu sunt pentru noi, ci pentru americani…. Și, în plus, n-avem noi bani de dat Statul, nici atât. Ăștia de-abia sunt în stare să construiască niște kilometri de autostradă, de unde… resurse pentru adăposturi antiatomice?
…Poate că nu se va întâmpla nimic și totul se va rezolva amiabil. 
Poate că nu-i decât un foc de paie. Însă, chiar și în cel mai fericit scenariu, gânditul n-a omorât niciodată pe nimeni.

Sursa:https://republica.ro/

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.