Rares Bogdan, un personaj abulic, bolnav de logoree, un Cațavencu perfect...

Rares Bogdan, un personaj abulic, bolnav de logoree, un Cațavencu perfect al PNL contemporan!

0 182

Candidatul inventat de PNL și pus pe primul loc al listei pentru alegerile europarlamentare din acest an, Rareș Bogdan, este un personaj relativ puțin cunoscut, dincolo de aparițiile sale de televiziune. Surse din PNL au declarat pentru G4media.ro că Rareș Bogdan a fost varianta luată în discuție pentru această poziție cu multe luni înainte.
Decizia s-a luat în urma unor sondaje de opinie din care liberalii au concluzionat că acesta îndeplinea două criterii greu de atins de majoritatea dintre ei: notorietatea asigurată de prezența pe sticlă aproape zilnic, ani întregi și imaginea de inamic dur și incontestabil al PSD. Asta nu înseamnă însă că relația lui Bogdan cu PNL, sau cu politica în general, a fost rezultatul acestui sondaj.

În trecut, acesta a primit oferta de a deveni purtător de cuvânt al Guvernului Boc (în 2012) și tot atunci a fost curtat de organizația din Cluj a liberalilor, pentru a candida din partea formațiunii pentru un post în Parlamentul României.
A refuzat ambele propuneri, dar nu a rezistat nominalizării sale la conducerea Televiziunii Române, la sfârșitul anului 2013, după plecarea din această funcție a lui Claudiu Săftoiu.
Nu a fost să fie pentru Bogdan, blocat în interiorul USL de atunci, de disputele între PSD și PNL. De data aceasta, liberalii i-au făcut o ofertă care nu mai depinde de alte formațiuni politice, măgulitoare pentru Rareș Bogdan, pe care unii dintre cei care îl cunosc îl consideră perdant dar pasionat de notorietate și recunoaștere publică.
Prezența lui Rareș Bogdan în zona înaltă a politicii și afacerilor a devenit destul de evidentă cu prilejul petrecerii din 2014, pe care a organizat-o pentru ziua sa de naștere.A invitat atunci 80 de personaje din cele mai diverse zone ale politicii. Printre invitați, Elena Udrea, Vasile Blaga, Eduard Hellvig, Marian Vanghelie, Mircea Geoană și foarte mulți alții.O serie de fotografii de la acest eveniment au fost prezentate de Antena3 drept „o întâlnire secretă a băsiștilor”.

Critic dur, dar fara argumente al politicienilor
În această calitate este probabil cel mai cunoscut „vorbete” devenit liberal. Din 2012, de când s-a mutat de la Cluj-Napoca la București, unde a început un show pe teme politice la Realitatea TV, Rareș Bogdan i-a luat la țintă pe toți liderii politici importanți, uneori chiar la limita standardelor meseriei de jurnalist: Traian Băsescu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor… De pe listă nu lipsește chiar ”prietenul său”, Klaus Iohannis, căruia i-a reproșat prestația prea prudentă în raport cu PSD.
În ultimii ani a devenit cel mai vocal critic al lui Liviu Dragnea, dintre toți realizatorii de emisiuni de televiziune cu teme politice. Mai vocal chiar decât reprezentanții opoziției, lucru care a contat, se pare, în alegerea lui pentru deschiderea listei la alegerile europarlamentare.
Emisiunea sa de la Realitatea TV, denumită ”Jocuri de putere”, a ajuns în topul audiențelor, dar asta i-a atras și multe critici. A dus războaie verbale cu Antena 3, dar și cu CNA, instituție care i-a sancționat emisiunea în repetate rânduri.

În aceeași perioadă, în contextul alegerilor prezidențiale a fost acuzat de Victor Ponta că este ofițer acoperit, lucru negat de Bogdan.
În 2015, în dosarul de corupție de la DNA al fostului primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, acesta i-a invocat numele, alături de cel al lui Cozmin Gușă, ca fiind cei care îi dădeau informații de la DNA.
Realizatorul de televiziune a negat că l-ar cunoaște personal pe Oprescu și că l-a avertizat pe acesta doar prin emisiunile realizate. Și Cozmin Gușă a negat informația. Numele său a apărut și în dosarul de la DNA al lui Marian Vanghelie, într-o interceptare în care fostul primar al Sectorului 5 din București, în încercarea de convinge un martor să îi susțină declarațiile, se lăuda că prin intermediul jurnalistului are acces la președintele României, Klaus Iohannis.
Rareș Bogdan a negat și atunci orice legătură de acest fel și chiar s-a dus nechemat la DNA, pentru a lămuri lucrurile. Jurnalistul a confirmat întâlnirile dese cu Vanghelie, dar a negat orice intervenție în favoarea acestuia. O altă relație de notorietate a jurnalistului a fost cea cu Sorin Roșca Stănescu, fost jurnalist și senator, condamnat într-un dosar de corupție. S.R. Stănescu i-a fost naș la nuntă lui Rareș Bogdan, dar și mentor la începuturile sale jurnalistice.

Perioada de la Cluj și prietenia cu Eduard Hellvig. Rareș Bogdan este originar din Ocna Mureș, progenitura unui comunist notiriu din județul Alba, unde tatăl său a condus cel mai mare Combinat Chimic din oraș. A urmat cursurile uneiFacultăți de Științe Politice  din cadrul Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, unde îndrumător de an i-a fost  Emil Boc. Acolo a fost coleg de grupă cu Eduard Hellvig, cel care avea să îi devină ulterior unul dintre cei mai buni prieteni.
În perioada facultății, cei doi au fost implicați în politică, alături de organizațiile studențești de dreapta, manifestându-se împotriva lui Ion Iliescu și a PDSR. Ulterior a deținut câteva afaceri mai mici, apoi a înființat o agenție de publicitate, Trend Communication, alături de fratele său și jurnalistul clujean Octavian Hoandră, cu care a continuat colaborarea și la Realitatea TV.

A scris în acea perioadă la ”Ziua de Ardeal”, iar în 2004 a înființat ”Ziua de Cluj”, alături de Octavian Hoandră. Acolo a scris editoriale acide la adresa multor politicieni, reușind să se distingă printr-un stil propriu și prin capacitatea de a oferi informații inedite.
Este căsătorit cu Florina, fiica omului de afaceri Vasile Andrei Vita, patronul ”Vitacom”, una dintre cele mai importane companii din domeniul produselor și accesoriilor electronice.

De la jurnalism, la locul I pe o lista politică
Propunerea pe care i-au făcut-o liberalii are legătură cu notorietatea sa și cu imaginea de inamic dur și incontestabil al PSD. Rareș Bogdan are, din acest punct de vedere, exact ce le lipsește celorlalți candidați de pe listă. Personaje importante în interiorul partidului lor, candidați precum Mircea Hava sau Gheorghe Falcă au o notorietate limitată, lucru măsurat de un sondaj de circulație internă, realizat la comanda PNL.
Pe de altă parte, aceștia nu sunt percepuți drept mari adversari ai partidului de guvernământ, sau cel puțin nu au avut suficientă expunere națională pentru a și-o dovedi.
PNL nu a dorit să scape ceea ce pare a fi un val anti-PSD, iar Rareș Bogdan li s-a părut liderilor acestui partid, cea mai bună dintre variante.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.