Raportul CIA disculpa in totalitate Romania

Raportul CIA disculpa in totalitate Romania

0 122

Marti, Comisia de ancheta a Senatului a depus la Biroul permanent al acestei Camere raportul pentru investigarea afirmatiilor cu privire la existenta unor centre de detentie ale CIA sau a unor zboruri suspecte ale avioanelor inchiriate de CIA pe teritoriul Romaniei.


Raportul comisiei prezidate de senatorul Norica Nicolai disculpa autoritatile romane, precizand ca pe teritoriul Romaniei nu au existat baze secrete americane. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca raportul va fi dezbatut in plen de senatori, probabil, cel mai repede saptamana viitoare, urmand ca apoi sa fie trimis forurilor europene.


In raport se mai spune ca nu au existat nici facilitati secrete pentru detinerea unor prizonieri. Comisia de ancheta raspunde negativ si la intrebarea daca exista sau au existat persoane detinute cu sau fara acte in sistemul penitenciar din Romania, care ar putea fi asimilate prizonierilor.


In raport se precizeaza ca un raspuns negativ se da si intrebarii cu privire la existenta unor ”fisuri” in sistemul de control complet al traficului – civil si militar – sau a posibilitatii ca, din neglijenta, anumite zboruri sa fi putut trece fara a fi monitorizate sau inregistrate.


Comisia mai spune ca exista argumente temeinice pentru a se putea afirma ca scopul escalelor efectuate de anumite avioane nu a avut nimic in comun cu transporturile ilegale de prizonieri pe teritoriul Romaniei.


In raport se arata ca autoritatile Aeronautice Civile Romane nu au informatii despre transportul de prizonieri pe zboruri aflate sub jurisdictia lor si nici despre aeronave care sa fi transportat prizonieri si sa fi aterizat in Romania. De altfel, senatorii au mai aflat ca Autoritatea Aeronautica Civila Romana, dar si celelalte institutii in domeniul anchetat, nu stiu despre vreun avion civil care sa fi aterizat sau sa fi survolat teritoriul Romaniei, care sa fie operat sau inchiriat de CIA sau de alta firma care sa fi actionat in interesul agentiei de informati americane si, de asemenea, nu s-a cerut nicio aprobare pentru vreun zbor operat de CIA sau un agent al acestuia.


Comisia condusa de Norica Nicolai mai arata ca exista date clare in privinta zborurilor de pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu si ca niciunul dintre ele nu intruneste conditii care sa ridice suspiciuni in legatura cu transportul ilegal, coborarea sau urcarea in avion a vreunui pasager.


Raportul comisiei de ancheta are anexate mai multe documente remise de SRI, de Ministerul Justitiei, de Ministerul Transporturilor, in cadrul cercetarilor colaborandu-se si cu Ministerul Apararii, cu Autoritatea Aeronautica Civila etc.


Pe parcursul anchetei, comisia a audiat peste 200 de persoane, a avut peste 60 de intalniri cu membri ai Comisiei Consiliului Europei, cu sefi ai institutiilor si structurilor speciale din Romania si a studiat peste 4.200 de pagini de documente.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.