Ramanem fara gaze

Ramanem fara gaze

0 57

Dupa cum “graiesc” datele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Romania mai are in subsolul sau gaze naturale pentru inca circa 12-13 ani de acum inainte.
Astfel, rezervele actualmente cunoscute se ridica la circa 150 miliarde metri cubi, in timp ce productia actuala este de 12 miliarde mc/an, ceea ce acopera circa 65-70% din consumul intern, restul fiind asigurat prin import de la rusi.
Directorul general adjunct al ANRM, domnul Mihai Silviu Gherman, spune, ca speranta a prelungirii acestei limite, ca, inafara de rezerva cunoscuta, s-ar putea sa mai existe in subsolul romanesc inca vreo suta de miliarde metri cubi, inca doar banuite. Aceasta ar prelungi “agonia” la 20 ani.
Aceste cifre arata ca trebuiesc intensificate cercetarile si cautarile unei alternative viabile, altfel o dam pe hrana rece si cruditati.
Totodata, vazand cifrele de mai sus, par ciudate si nefondate scumpirile gazului natural – chiar daca, in mod normal si conform legii pietei libere, marfa rara este mai scumpa – tinand cont de procentajul consumului de gaz din productia interna, gaz cu pret mult mai mic decat cel din import.
Dar atunci unde se duce gazul acesta mai ieftin? La alesii alesilor?
Daca Guvernul mai are ceva sange prin braga care-l caracterizeaza, ar trebui sa umble putintel mai temeinic la inversarea directiei tevilor de gaz si in favoarea consumatorilor casnici, prin reduceri de pret si revenire la un normal de bun-simt.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.