Rabie la Zarnesti

Rabie la Zarnesti

0 117

Un crescator de animale a gasit, la sfarsitul saptamanii, intre Zarnesti si Tohan, o vulpe moarta. Imediat l-a anuntat pe medicul veterinar din Zarnesti, care s-a deplasat la locul indicat si a luat cadavrul, ducandu-l la sediul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din Brasov. Aici s-au prelevat probe de tesut nervos, in urma examenului de laborator stabilindu-se ca animalul mort era infectat cu rabie.
Totodata, o echipa de specialisti a facut o ancheta epidemiologica in Zarnesti, constatandu-se ca vulpea nu a intrat in contact cu vreun om sau alt animal in aceasta zona.
„Pentru prevenirea extinderii infectiei la alte animale si oameni s-au instituit masuri de carantina de gradul III pe raza orasului Zarnesti, urmand a se proceda la realizarea urmatoarelor operatiuni: realizarea unor vaccinuri de completare pentru animalele domestice, inventarierea cainilor si pisicilor, supravegherea si limitarea circulatiei acestora, solicitarea administratorilor fondurilor de vanatoare in vederea evaluarii populatiei animalelor salbatice, in special a vulpilor, elaborarea si implementarea unui program de vaccinare a vulpilor, organizarea de vanatori la vulpi fara a fi utilizati caini de vanatoare si interzicerea jupuirii animalelor salbatice ucise sau gasite moarte”, a declarat Ioan Coman, directorul DSVSA Brasov.

Stingerea oficiala a bolii si ridicarea masurilor sanitar veterinare se fac de catre medicul veterinar oficial, dupa trei luni de la ultimul caz de moarte sau eutanasiere datorat rabiei si daca nu mai exista animale sub observatie sanitara veterinara pentru aceasta boala, prin intocmirea actului sanitar veterinar de stingere a focarului.

In urma cu doua-trei saptamani un alt focar de rabie a fost semnalat la Ghimbav, dupa ce in curtea fabricii de avioane s-a gasit cadavrul unei vulpi infestate cu aceasta boala.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.