Pungile de plastic suprataxate!

Pungile de plastic suprataxate!

0 364

Toti operatorii economici care vor introduce pe piata pungi din plastic vor fi taxati, incepand de la 1 ianuarie 2009, cu 0,2 lei pe bucata, a anuntat, marti, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi.
In acelasi timp, companiile vor fi obligate sa afiseze in loc vizibil pentru public valoarea acestei eco-taxe.
Ministerul Mediului a analizat mai mult de jumatate de an modalitatea prin care se poate descuraja utilizarea acestui tip de ambalaje, deoarece Romania se confrunta cu un consum foarte mare de pungi de plastic, numarul acestora ridicandu-se anual la circa cinci miliarde de bucati.
Pn urma acestei analize au fost identificate patru masuri posibile.
Potrivit ministrului Mediului, masurile vizau fie organizarea de campanii de constientizare a consumatorilor, care au, insa, un efect minor asupra ‘problematicii care deja a prins o scara larga in Romania’, fie taxarea pungilor de plastic, ce ofera rezultate bune in timp relativ scurt, fie interzicerea pungilor de plastic, masura ce nu se poate aplica din cauza normelor europene. O alta masura avuta in vedere consta in colaborari prin acord voluntar intre parti – intre magazine si producator si autoritatea publica.
”In procesul de evaluare a acestor patru masuri am decis, dupa dezbateri publice cu societatea civila si cu experti, ca cea mai buna metoda pentru Romania este taxarea pungilor de plastic, concomitent cu masuri de acord voluntar impreuna cu marii retaileri”, a spus Korodi.
El a explicat ca folosirea pungilor de plastic determina o poluare semnificativa in Romania. De asemenea, punga de plastic este si ambalajul care devine deseu in cel mai scurt timp.
Conform unui studiu, un roman foloseste aproape zilnic o punga, dar nu pentru mai mult de 20 de minute. Totodata, un procent considerabil din numarul pungilor de plastic utilizate ajung, conform ministrului, in spatiile verzi, in canalizari, in ape sau pe strada, pentru ca, in Romania teoria bunelor practici nu se aplica.
”Daca in 2006 puteam vorbi despre punerea pe piata a peste 1.300.000 de tone de ambalaje, care mai apoi devin deseuri, azi vorbim despre o crestere cu cel putin 30 la suta a acestora. Daca ne referim la pungile de plastic, numarul acestora se ridica anual in Romania la circa cinci miliarde de bucati”, a subliniat ministrul Mediului.
Prima tara care a introdus masuri clare de suprataxare este Irlanda, in 2002, masura ce a determinat numai intr-un singur an de la introducere o scadere de 80 la suta a consumului de pungi de plastic – de la 1,2 miliarde de bucati pana la 230 milioane anual. In acelasi timp, s-au economisit circa 18 milioane de litri de petrol, a adaugat Attila Korodi.

Romania foloseste circa 90 de milioane de litri de petrol pentru producerea pungilor de plastic.
De asemenea, masura taxarii pungii de plastic va fi completata cu acorduri voluntare, pentru ca autoritatile de mediu sa se asigure ca marii retaileri care vor dori in continuare sa ofere clientilor lor ambalaje gratuite vor folosi alternative noi la punga clasica de plastic. Practic, acest acord voluntar consta intr-o intelegere intre autoritatea centrala de mediu si marii retaileri in vederea promovarii pe piata a ambalajelor reutilizabile sau a produselor din plastic biodegradabile.
”Recomandarea este ca cetatenii sa se aprovizioneze din timp cu aceste pungi din materiale textile care acum sunt gratuite si care vor costa de la 1 ianuarie 2009, insa si pungile de plastic vor costa. Daca vor exista politici comerciale care vor merge si pe oferirea gratuita a unor ambalaje, atunci acestea vor trebui sa fie din categoria biodegradabila, adica sa nu creeze o problema mare, pentru ca punga din plastic sub 0,3 microni grosime nu poate fi reciclata, pentru ca solutiile de reciclare nu ofera siguranta si productivitate”, a spus subliniat ministrul Mediului.
El a precizat ca punga biodegradabila, la volum de scara mare, poate sa fie cu 5 – 10 la suta mai scumpa, punga de stuf va costa cu 80 la suta mai mult fata de pretul actual, insa aceasta poate fi folosita 2-3 ani, iar pretul pungilor din plastic biodegradabil sau din hartie va fi cu 10 la suta mai mare.
”Interesul nostru este ca prin acord voluntar sa intre din ce in ce mai mult in circulatie acele sacose care vor putea fi utilizate de mai multe ori”, a conchis Korodi.
Presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Mihai Toti, a aratat ca sumele incasate din aceasta suprataxare vor merge la Fondul pentru Mediu pentru finantarea achizitionarii de utilaje care sa duca la eliminarea acestora.
”Noi si pana acum percepeam o taxa pentru ambalaje, dar numai pentru cei care nu-si indeplineau normele de valorificare si reciclare. Dar problema pungilor de plastic a ajuns stringenta in Romania si din aceasta cauza ca banii colectati in special din aceasta taxa se vor intoarce pentru finantarea utilajelor care vor produce eliminarea acestora. Deci, ne gandim sa achizitionam tehnologii care sa poata duce la eliminarea deseurilor de plastic si a peturilor de pe piata. Totusi, nivelul nostru de constientizare este inca destul de redus si apelarea la unele metode coercitive este necesara”, a spu Toti.
Ministrul Mediului, Attila Korodi, a participat, marti, in hipermarketul real – Berceni, la o actiune de promovare a sacoselor din material textil in randul cumparatorilor. El a impartit gratuit clientilor aflati la cumparaturi sacose din bumbac.
”Cred ca este important daca vrem sa ramanem in istorie ca o civilizatie adevarata sau ca o civilizatie a pungilor de plastic – ceea ce arheologii vor gasi dupa noi vor fi doar niste mormane de pungi de plastic. Cred ca este foarte important ca ministerul sa intervina cu o suprataxare, pentru ca nu ne putem baza intotdeauna pe campanii de constientizare si de educatie. Trebuie sa intervenim uneori si coercitiv, pentru a forta aceasta noua civilizatie sa prinda contur”, a spus Dragos Bucurenci, presedintele Asociatiei Mai Mult Verde, prezent la eveniment.
Guvernul a aprobat, in sedinta de saptamana trecuta, Ordonanta de Urgenta care permite taxarea pungilor de plastic.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.