Puchianu acuza superficialitatea institutilor publice in cazul Castelului Bran

Puchianu acuza superficialitatea institutilor publice in cazul Castelului Bran

0 168

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, nu s-a sfiit sal atace pe presedintele subcomisiei parlamentare de ancheta a retrocedarii Castelul Bran, deputatul democrat Dumitru Puchianu, dupa ce acesta a anuntat ca membrii subcomisiei au ajuns la concluzia ca restituirea monumentului este lovita de nulitate.


Parlamentarii au considerat ca nu s-a procedat conform legii pe motiv ca nu s-au luat in calcul drepturile tuturor mostenitorilor Principesei Ileana, iar restituirea nu a fost precedata de scoaterea monumentului din domeniul public al statului si trasferarea lui in cel privat, astfel incat sa poata fi instrainat.


Ministrul a declarat ca retrocedarea Castelului Bran este legala si l-a invinuit pe Puchianu ca si-a exprimat un punct de vedere personal si nu decizia Parlamentului. Aceste declaratii survin dupa ce, miercuri, ministrul i-a acuzat pe membrii subcomisiei ca au dat o tenta politica subiectului, ba mai mult a sustinut ca: „In fond, retrocedarea Branului n-a facut-o Iorgulescu si nici Ministerul Culturii, ci directorul Castelului Bran, Narcis Dorin Ion, pe baza indicatiilor primite de la ANRP. Daca exista o problema, ea nu este opozabila din punct de vedere juridic forului pe care il conduc”.


Reactia lui Puchianu nu a intarziat, parlamentarul sustinand ca atacul ministrului Adrian Iorgulescu este unul surprinzator: „La audieri, domnul Iorgulescu nu a avut o pozitie asa de critica. Eu il anunt ca nu am interesul de a cere restituirea castelului Bran. Singurul interes a fost acela de a ne deosebi de celelalte comisii create pana acum, respectiv am facut lumina. Este un adevar dureros, care denota superficialitatea institutiilor implicate”, a spus Puchianu. Deputatul a explicat ca raportul va pleca spre Curtea Constitutionala si va exista o hotarare a Camerei Deputatilor care sa responsabilizeze institutiile si persoanele. Deputatul a adaugat ca doar un singur membru al comisiei, care era membru PNL, s-a abtinut sa voteze raportul, argumentand ca a procedat asa „din solidaritate fata de colegii mei liberali”.


Deputatul a reluat si argumentele care au stat la baza deciziei subcomisiei: „Dupa aproximativ 8 luni de la retrocedare, s-a facut transferul bunului din domeniul public al statului in cel privat, cu toate ca legea cerea ca aceasta procedura sa stea la baza restituirii. Nu am intrat in analiza pe fond a actelor, insa am constat lipsa originalelor unor documente”. In plus, Puchianu a precizat ca nu s-a prezentat nici un testament, nici macar o copie a acestui document”, ci doar o traducere legalizata a actului.


?


Atac la CJ


?


„Desi nu este precizat in raport, exista suspiciunea ca ar fi existat un aranjament intre avocati si executivul Consiliului Judetean Brasov. Cu toate ca oferta avocatilor catre CJ s-a realizat in decembrie, cu o luna inainte exista un plan de afaceri la forul judetean prin care se puneau la punct detalii legate de societatea care administra domeniul”, spune Puchianu. Totusi, in raportul parlamentar se face doar precizarea ca reprezentantii CJ au actionat prematur, prejudiciind procesul de vanzare.


Afirmatiile lui Puchianu l-au starnit pe presedintelui CJ Brasov, Aristotel Cancescu: „Nu inteleg de ce trebuie sa mai facem comentarii pe aceasta tema, daca noua ni s-a retras oferta! Domnul Puchianu formuleaza acuze care nu au nici un fundament real, pe care nu le poate demonstra. Este vorba de un joc politic! A spus ca valoarea acestui castel a fost supraevaluata, dar a luat in calcul unele monumente fara valoare din Europa. Castelul Bran este, insa, cel mai important edificiu din Romania„.


M.O.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.