PSD tot mai caută o modalitate de reducere a facturilor la gaze...

PSD tot mai caută o modalitate de reducere a facturilor la gaze și electricitate

0 96

Șeful PeSeDeilor,Marcel Ciolacu (tot în vacanță), susţine că tot caută soluţii pentru rezolvarea crizei energetice, cea mai simplă ar fi reducerea TVA la 5% la energie şi gaze de la 1 februarie. O soluție care nu face altceva decât să pagubească tot cetățeanul lăsând bugetul public la dispoziția celor care au pornit jaful cu facturile imense la energie. Practic o soluție care încurajează o excaladare a tarifelor la gaze si electricitate în numele unei concurențe inexistente.
Cred că nu e timp ca noi să ne certăm în acest moment şi nu este timp de conflicte politice. Am pregătit un document cu toate măsurile adoptate de către toate statele europene în faţa acestui val de scumpiri. Există soluţii de sprijin – reducerea TVA-ului atât la energie, cât şi la gaze.
Noi insistăm că această măsură trebuie să vină de la 1 februarie, nu de la 1 aprilie. Nu sunt afectaţi numai consumatorii casnici, este afectată întreaga industrie, ne spune Marcel Ciolacu. la aceasta preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat şi el că până duminică va fi o şedinţă a coaliţiei în care se vor stabili măsurile pe care guvernul Ciucă le va lua în problema preţurilor la energie electrică şi gaze.
Dacă Guvernul ar introduce în lege scăderea TVA-ului, compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum facturile ar fi decontate de stat undeva la 26% din valoarea acestora, au explicat specialiștii analizănd cele trei variante preconizate.

Ce variante analizează PSD pentru reducerea facturilor
În lipsa șefului alți social-democrați analizează alte variante pe care le vor propune în ședința Coaliției. La nivel public, președintele Marcel Ciolacu a spus că măsurile anunțate de premierul Nicolae Ciucă ar trebui extinse iar „TVA-ul să fie redus și la gaze naturale – și nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie”. Neoficial însă, PSD își face propria analiză și intenționează să vină cu propuneri la ședința Coaliției. Pe surse social democrații analizează mai multe variante:

  • prețurile la energie electrică și gazele naturale se plafonează la nivelul mediu al perioadei martie-decembrie 2021 pentru consumatorii casnici (măsură greu de pus în practică acum pentru că deja contractele de furnizare a energiei electrice/ gaze naturale sunt în vigoare pe prețurile actuale);
  • reducerea TVA-ului la 5% pentru consumatorul casnic pentru facturile la gazele naturale compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum (măsura ar reduce facturile cu pînă la 26%);
  • acordarea de vouchere de energie (electricitate/gaze) consumatorilor vulnerabili pentru perioada iernii, creșterea plafonului de consum plus creșterea valorii compensării;
  • simplificarea procedurilor de plată a compensaţiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată;
  • pe viitor reglementarea prețului la energie electrică și gaze naturale ca în 2020, mai exact prețul pentru consumatorul casnic să fie stabilit de stat din producția de energie proprie și nu cumpărat la prețul pieței libere. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.