PSD nu este ceea ce a fost, este ceea ce devine

PSD nu este ceea ce a fost, este ceea ce devine

1 55

Parafrazându-l pe Hegel în titlu nu facem altceva decât să conceptualizăm devenirea nu la dimensiune individuală ci la anvergura unui întreg partid, respectiv PSD. Este ceea ce-și propune Vasile Dâncu, liderul informal și strategul acestui partid. Lipsit complet de charismă personală profesorul de război psihologic al Academiei SRI nu este un profesionist de ignorat în domeniul diversiunii și manipulării politice și mediatice.
A pierdut mereu, lamentabil și ridicol alegerile la Cluj, ceea ce ar duce la o neîncredere a structurilor PSD în scenariile și strategiile sale desprinse din Sun Tzu, și astăzi oarecum valabile în toate domeniile existenței sociale, dar mai ales în război. Ceea ce ar însemna o greșeală.
Mai mult decât o greșeală, o gravă eroare ar fi ignorarea constructelor socio-politice ale lui Dâncu de către PNL. Mai ales acum, fără să facă mare lucru a „sărit” de la 28% opțiuni electorale la 34% PSD, conform ultimului sondaj CURS.

Redimensionarea PSD ca un partid neconflictual și european
Vasile Dâncu preconizează o transformare structurală a psihologiei publice și reflectabilă în media a liderilor vizibili și informali ai PSD. Coaliția nu va mai fi contrată public agresiv pe toate erorile guvernării ci vor fi asmuțite sindicatele, care au legitimitate socială din partea salariaților pe care-i reprezintă și pot combate strident în stradă derapajele puterii.
Social democrații se vor menține într-un perimetru elegant al comunicării publice, ferm dar civilizat, ca reprezentanți ai unui partid frecventabil și european. Nu va fi acceptabilă amestecarea vocilor principalului partid de opoziție cu a celor de la AUR sau cu cea a senatoarei Șoșoacă. Dacă guvernanții greșesc, nu-i contrazice, spune doctrina anticului filosof chinez, preluată de Vasile Dâncu ca metodă de raportare a PSD la erorile guvenării. Un concert al Opoziției își dorește strategul, în care social-democrații să personalizeze discursul elevat iar sindicatele pe cel agresiv, în final rezultând un cor armonic nestăvilit pe toată suprafața mijloacelor media.

Guvern și președinte din umbră pentru 2024
Vasile Dâncu a imaginat și opoziția guvernamentală prin constituirea guvernului din umbră condus de Marcel Ciolacu, care urmează să țină legătura cu ambasadele străine, dar și cu mediul de afaceri, ca un partid de opoziție modern și acceptat ca interlocutor de partenerii europeni.
Un premier secret care urmează să speculeze eșecul guvernării, anticipează sociologul, mai ales din perspectiva unei viitoare remanieri guvernamentală din toamnă.
Vasile Dâncu anticipează venirea lui Emil Hurezeanu la Externe, considerată a fi o mișcare inteligentă a președintelui Iohannis. Acesta nu va putea face pace între cele două mari componente ale Coaliției aflate la guvernare, PNL și USR-Plus, datorită diferențelor structurale fundamentale a celor două partide.
Văzându-se pe sine prezidențiabil PSD în 2024, Dâncu anticipează și constituirea inevitabilă a unei coaliții guvernamentale de uniune națională, deci intrarea PSD la guvernare,ceea ce l-ar propulsa sigur în turul doi al prezidențialelor. S-ar evita astfel de către PNL marile mișcări populare, care ar urma neîndoios în următoarea perioadă. Nu l-ar avea contracandidat serios decât pe președintele PNL, care-o fi acela peste trei ani, în timp ce un candidat din partea USR sau Plus ar fi ușor de depășit.

,,Călcâiul lui Ahile” al stategiei lui Dâncu, politica de alianțe a PSD
Strălucitul sociolog și manipulator mediatic clujean are însă un punct slab în desfășurarea strategiei de rebrănduire a PSD.
Politica de alianțe pe stânga eșichierului politic, inexistentă în acest moment din cauza inexistenței partidelor susceptibile de a se alia organic pe platforma politică inițiată și implementată public de PSD.
ProRomânia și ALDE sunt colapsate până la nivelul dispariției totale din politica românească, iar alte partide conceptibile în laboratoarele PSD nu sunt fezabile nici ca structuri locale și centrale, nici ca lideri credibili în scurtul timp până la viitoarele alegeri, fiind complet inutile în cazul neaccederii în Parlament.
Ecologismul preconizat de Dâncu nu poate în niciun caz înlocui dimensiunea socială absolut fundamentală pentru orice partid nou, dar și pentru PSD, deoarece numai în universul social al acțiunii politice este posibilă coagularea vreunei alianțe politice de stânga.
Cum românii pun prea puțin preț pe ecologism, Vasile Dâncu trebuie să găsească un alt operator conceptual pentru galvanizarea unei opoziții eficiente și cosmopolite, contrapondere la puterea eterogenă aflată la guvernare. Cât despre Victor Ponta, cu toată prietenia Vasile Dâncu îl consideră pierdut pentru social-democrație și deci pentru o viitoare reîntoarcere în PSD.

Media greu de manipulat trebuie cultivată și educată, eventual cumpărată
Vasile Dîncu, unul din cei mai mari strategi de media din România postdecembristă, consideră esențială reconstrucția credibilității social-democrației în media neprietenoasă, în afara celei favorabile de la principalele televiziuni de știri.
Un exemplu grăitor este pentru sociolog Digi24, ale cărei fundamentare a strategiilor de știri a beneficiat de consultanța sa. Imaginează chiar lansarea de ziare și reviste, dar și emisiuni radio și tv, de către PSD, chiar plătite fiind.
Repudiază însă genul can-can și de scandal al televiziunilor de știri și al celor de mondenități, gen despre care spune că s-a epuizat în preferințele telespectatorilor. Este însă greu de crezut acest aspect, deoarece trendul descris de Vasile Dâncu ar trebui precedat de o creștere a nivelurilor de educație și erudiție ale populației.
Ceea ce nu menționează sociologul clujean este faptul că în anii 90 el însuși a sugerat conducerii PSD de atunci, mai precis lui Ion Iliescu, deplasarea programelor televizate dar și orientarea presei scrise, de la interminabilele show-uri politice și articole de opinie de această factură, înspre monden, scandal ieftin, telenovele și can-can, adică înspre ProTv, protevizarea spațiului public fiind conceptual creația personală a lui Vasile Dâncu.
A subestimat însă fenomenul Bulina Roșie- Evenimentul Zilei, coalizat cu Adevărul, Ziua și România Liberă, care au contribuit fundamental la răsturnarea regimului Iliescu, în pofida protevizării mediei vizuale. Lansarea unui proiect de țară este iarăși un proiect personal al lui Dâncu, unul care lipsește principalilor lideri ai coaliției de dreapta, consideră sociologul clujean.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.