PSD în reorganizare și restructurare – congres, cel mai probabil pe 29...

PSD în reorganizare și restructurare – congres, cel mai probabil pe 29 februarie

0 131

Prima ședință a noilor lideri PSD s-a vrut ca un schimb pașnic de ștafetă, ca un eveniment normal de predare-primire între vechea și actuala conducere a partidului.

Marcel Ciolacu – declarații:

 • A avut loc un proces de predare-primire cum e normal.
 • Azi am votat abrogarea recursului comepensatoriu, o lege mult discutată. Primul proiect de lege a fost de dna Raluca Prună, în guvernul Cioloș, a fost preluat de miniștrii justiției, a fost modificat în Parlament.
 • Tot azi am votat scoaterea accizei de la carburanți.
 • Despre contractele part time: PSD a vrut să vadă dacă actuala putere, PNL, a ieșit din logica electorală. Nu a ieșit.
 • Vom aștepta bugetul de stat. Sper din tot sufltul ca guvernul PNL să nu aibă această intenție să vină cu asumarea pe bugetul de stat. Vom fi nevoiți să promovăm legi de amendare a bugetului de stat.
 • La discuțiile cu colegii mei: actuala conducere e interimară. Avem mandat de a organiza un congres în luna februarie. S-a înaintat o ultimă dată- 29 februarie. Marea majoritate a fost pentru un congres ordinar
 • Despre Bădălău, de ce nu ați fost de acord cu suspendarea? Am discutat ieșirea nefericită, gravă a lui Niculae Bădălău., S-a și votat sancțiune: nu mai face parte din conducerea interimară. Deciziile la organizația de Giurgiu. PSD i-a făcut foarte mult rău declarația dânsului.
 • Cât timp voi fi eu președinte interimar nu va fi nimeni exclus din partid. Vor fi suspendări. Până cel târziu 29 februarie nimeni nu va fi exclus din partid. Intenționez să aduc oamenii care au fost excluși pe nedrept din partid. Marian Neacșu a fost exclus, Sorin Grindeanu a fost exclus, Adrian Țuțuianu.
 • Întrebat dacă va mai candida Bădălău la congres – Vom vedea
 • Nu am cerut audit financiar. Trezorierul ne-a prezentat foarte clar cifrele. Situația e foarte bună. PSD își va onora datoriile. Cu certitudine nu e o sumă ascunsă.
 • Nu știu această sumă în acest moment și nu o am scrisă pe hârtie.
 • Să nu aruncăm o activitate financiară în ridicol.
 • Nu vă pot spune nimic în ceea ce privește banii. Candidatul nostru nu a fost un candidat bogat. Nu are case, nu are vile, e o femeie modestă. Partidul și-a asumat candidatura și cheltuielile financiare. Nu sunt niște cheltuieli financiare care depășesc imaginația.
 • Nu poți să eviți parlamentul când faci bugetul de stat. Nu și-a permis nimeni, nici când ești guvern interimar
 • Dl Gabriel Oprea nu este membru PSD și cât timp voi fi eu președinte interimar nu va fi membru PSD.

Ciolacu: „cât timp voi fi eu președinte interimar nu va fi nimeni exclus din partid”.

Social democrații au decis să organizeze congresul pe 29 februarie.

Episodul Niculae Bădălău:
Niculae Bădălău renunță la funcția de vicepreședinte interimar al PSD, nu și la la conducerea organizației Giurgiu. Funcția de vicepreședinte va fi preluată de Mina Marian, finul lui Bădălău.
„Aș începe din nou să îmi cer scuze pentru acele declarații. Regret contextul și formularea nefericită. E clar că eu nu gândesc așa, cine ma cunoaște știe asta. Eu prețuiesc toți românii. Eu am spus ce aveam de spus și îmi cer scuze.”
Întrebat de jurnaliști dacă va face un pas în spate, în sensul retragerii din conducere, Bădălău a spus doar că va respecta decizia care va fi luată în Comitetul Executiv al partidului.
Radu Preda, lider senatori PSD: „Domnul Bădălău este din punct de vedere politic un om performant, din punct de vedere al declarațiilor este recidivist. Din perspectiva partidului, noi judecam din punct de vedere politic și o astfel de afirmație te poate costa opinia publică.”

Paul Stănescu

Dumitru Buzatu, lider PSD Vaslui: „Ideea este că ar fi bine să îi sancționăm pe toți aceia care câștigă alegerile. Să inversăm atitudinea noastră și să ținem cont de ceea ce, la o șuetă, într-un cadru care nu era destinat dezbaterii publice, câte un om mai scapă câte o afirmație. Nu cred că vreți să ne spuneți ce să gândim. Vă spun ce cred. Dacă cineva stă la o discuție cu altcineva, nu cred că trebuie controlată discuția respectivă. Nu era nicio conferință de presă. Sigur la șprițuri(…) Și-a cerut omul scuze (…) Ce să mai facă, să sară cu capul în jos în baltă, în Siret?.”
Dragoș Benea (Bacău) a plecat din ședință, supărat că Marcel Ciolacu nu a vrut să supună la vot excluderea lui Niculae Bădălău

Două departamente noi
Un alt punct pe ordinea de zi este înființarea a unor noi departamente interne. Mai exact este vorba de constituirea a două grupuri de lucru pentru relații internaționale și pentru diaspora, din care să facă deputatul Angel Tâlvar, senatorul Titus Corlățean, Victor Negrescu, Victor Boștinaru și Dan Nica.
Cătălin Rădulescu „Mitralieră” nu se mai ocupă de relația cu sindicatele, în locul său fiind desemnat Marius Budai, fost ministru al Muncii.

Ionuţ Vulpescu

Conducerea PSD este asigurată interimar de Marcel Ciolacu, preşedinte, Paul Stănescu, secretar general, şi Ionuţ Vulpescu, preşedinte al Consiliului Naţional.
Vă reamintim că săptămâna trecută, Viorica Dăncilă a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD, iar Biroul Permanent al partidului a fost dizolvat în cadrul unei reuniuni a Comitetului Executiv Naţional, convocată pentru a analiza rezultatul înregistrat la alegerile prezidenţiale. Tot atunci, s-a stabilit organizarea unui congres ordinar în luna februarie.
Totodată, saptămâna trecută s-a hotărât ca din conducerea interimară a PSD să mai facă parte liderii organizaţiilor care au obţinut rezultate bune la prezidenţiale, dar şi reprezentanţii regiunilor de dezvoltare: Paul Stănescu, Aladin Georgescu, Adrian Gâdea, Mihai Veber, Niculae Bădălău (înlocuit cu Mina Marian), respectiv Gabriel Zetea şi Radu Moldovan, Vasile Gliga, Laurenţiu Nistor, Claudiu Manda, Doina Federovici, Dragoş Benea, Dan Nica, Marian Pavel, Gabriela Firea şi Gabriel Mutu.
Florin Iordache și Eugen Nicolicea au fost trași pe linie moartă la Camera Deputaților iar în Comisia Juridică liderul grup al PSD, Alfred Simonis este cel care îi coordonează pe juriștii PSD.

Ciolacu spune că situația financiară a PSD e „foarte bună”, dar nu știe câte datorii are
Pe surse se vorbește despre datorii de 15 milioane de euro, însă doar în spatele ușilor închise. Public, șeful interimar al partidului, Marcel Ciolacu, susține că situația financiară a PSD este „foarte bună” și își va plăti datoriile. Întrebat care e valoarea acestora, el spune că n-a stat să „transforme lei în euro”, dar nu e „o sumă ascunsă”. „Nu știu această sumă și nu o am scrisă pe hârtie”, a precizat el, miercuri, la finalul CEx.
Ciolacu a spus că „nu este nevoie de un audit financiar”, cu referire la schimbul de ștafetă dela vârful PSD.
Situația partidului este foarte bună. Cuantumul îl veți vedea și dumneavoastră în momentul în care documentele se depun la AEP (Autoritatea Electorală Permanentă -n.r.) pentru recuperarea banilor. PSD își va plăti toate datoriile. Nu este o sumă ascunsă. Această sumă va fi depusă la AEP pentru a închide formalitățile”, a precizat el.
Întrebat cum își vor plăti social-democrații datoriile, președintele interimar PSD a replicat: „Prin cotizații. Nu sunt niște datorii fantastice de neacoperit de către PSD”.

Dăncilă: Cred că nu este nimic care să ridice semne de întrebare
Viorica Dăncilă a declarat, după ședința CEx, că toate datoriile înregistrate de PSD pentru alegerile prezidențiale pot fi justificate cu documente și că nu este nimic care să ridice semne de întrebare. Ea a precizat că partidului a mai avut și în trecut datorii.
Au fost datorii și înainte, sunt și acum, au fost și datorii care au fost preluate. Cred că se va face o inventariere a datoriilor și cred că nu este nimic care să ridice semne de întrebare. Nu am de unde să știu situația exactă, dar eu sunt convinsă că se va face justificarea tuturor cheltuielilor din această campanie cu toate documentele necesare”, a declarat Viorica Dăncilă.
În Comitetul Executiv de miercuri au fost discuții despre datorii ale PSD în valoare de aproximativ 15 milioane de euro, au declarat surse politice, pentru Mediafax. Se pare că este vorba de o valoare acumulată din luna iulie încoace include și cheltuieli făcute în campania pentru prezidențiale.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.