PSD are un motto de inspiratie cubaneza – Che Gargara!

PSD are un motto de inspiratie cubaneza – Che Gargara!

0 219

Romanii n-au scapat de obsesia Comandantului Suprem. Dar asta stiati, probabil de mult, analizand fie si neglijent metehnele concetatenilor, marcati inca de cultul personalitatii pe care l-au intretinut atata amar de ani. Brasovenii nu fac nici ei figura aparte in peisajul acesta al adorarii pana la venerare a personajului din centrul atentiei. Exista si sub Tampa destui oficianti ai acestui cult, a carui flacara nu s-a stins nici la atata vreme cata s-a scurs de la Revolutie incoace.


Simptomul de mai sus va suna, cu siguranta, arhicunoscut si nu v-ati mira sa aflati cat de groase sunt randurile celor atinsi de maladie. Ca sa va alarmez pana la capat, aflati ca toti sunt tineri, iar instalarea virusului la o varsta atat de frageda va compromite definit cateva generatii.


Dar tot eu o sa va linistesc. Revolutia de care pomeneam nu este cea petrecuta in Romania in 89 ci a dospit sub soarele cubanez, de unde a fost exportata in intreaga lume dupa 1958. Iar Comandantul Suprem nu este Nicolae Ceausescu, ci un revolutionar ceva mai aratos – El Comandante Che Guevara.


Comemorarea, ieri, a 40 de ani de la executarea, de catre un pluton de soldati bolivieni, a celei mai emblematice figuri revolutionare a lumii, nu a ramas fara ecou la Brasov. In oras exista cateva buticuri animate de amatorii de sporturi extreme, unde nostalgicii sau pustii recalcitranti pot gasi tot soiul de suveniruri legate de imaginea argentinianului Guevara, infiat de Fidel Castro si adoptat de cubanezi.


Ironia prin care cel mai aprig si mai chipes dusman al capitalismului a devenit miezul unui comert occidental deosebit de profitabil este etalata si in magazinele brasovene, specializate in acest gen de articole. Si la noi se vinde un numar impresionant de tricouri, insigne, sepci, basmale, toate imprimate cu chipul lui Che Guevara, asa cum a fost imortalizat prin 1960 de blitzul unui aparat de fotografiat manuit de un anume Alberto Korda.


Tineretul PSD a adopta cu curaj si lejera necunostinta de cauza figura lui Guevara drept imagine pentru pretinsul spirit rebel care ii anima pe social-democrati. Lideri vizibili ai PSD s-au lasat in repetate randuri fotografiati in tricouri rosii impodobite cu chipul lui Che Guevara. Social-democratia mioritica ne-a convins insa, de la sporovaiala de lemn a lui Ion Iliescu, turuitul de matase a lui Adrian Nastase pana la flecareala impotenta a lui Mircea Geoana, ca imaginea care i s-ar potrivi cel mai bine ar fi un colaj foto cu fetele celor trei, avand dedesubt numele de inspiratie cubaneza Che Gargara!


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.