Proteste pentru redeschiderea Spitalului din Sacele

Proteste pentru redeschiderea Spitalului din Sacele

0 48

Se pare ca zicala conform careia ”istoria se repeta” se aplica intocmai sistemului medical din tara noastra. In vederea implementarii reformei din sistemul de sanatate si pentru a reduce din cheltuielile inutile facute de cetatean si pentru cetatean, guvernantii au luat ”salvatoarea” masura de a desfiinta spitalele, clinicile si policlinicile de la stat si de la oras care, si-asa, faceau umbra pamantului degeaba. Cu aparatura, oricum nu erau dotate, asistentii medicali si-asa emigrau in masa, iar doctorii trebuiau sa le ceara pacientilor sa vina de-acasa cu vata si tifon si, desi cotizau din greu din salariile lor stoarse la maximum de biruri si datorii, trebuiau sa plateasca absolut fiecare serviciu de care beneficiau, de la deschiderea usii caibinetului si pana la plecarea pe poarta unitatii sanitare. In consecinta, guvernantii s-au gandit sa taie raul de la radacina, asa ca au pus lacatul pe multe dintre aceste spitale vitregite de soarta post-comunista.
Toata tara a aflat de tragedia bolnavilor si indignarea locuitorilor din Codlea care s–au trezit, peste noapte, dati afara din rezerve, opriti sa mai treaca pragul si obligati sa se descurce pe cont propriu in cauza desfiintarii spitalului din localitatea lor. Acestia au protestat, au blocat drumul national, pentru a fi, intr-un final auziti si la centru si a li se redeschide, dupa multe interventii, spitalul.
Astazi, istoria se repeta, dupa cum spuneam, in judetul nostru, la Sacele, unde cateva zeci de persoane au protestat in fata ministerului fata de decizia de desfiintare a spitalului.
Protestatarii au declarat ca in acest spital s-au facut investitii de 54 de miliarde de lei in ultimii ani, dintre care opt milioane de euro in ultimul an. Localnicii din Sacele spun ca au venit la Bucuresti pentru ca vor ca spitalul lor sa fie redeschis, intrucat au avut castig de cauza in justitie.
In actualele conditii cel mai apropiat spital de localitatea Sacele este cel de la Brasov, dar localnicii sustin ca acesta este foarte aglomerat.
Secretarul de stat, Cristian Irimie, a declarat ca avand o hotarare judecatoreasca de suspendare pot sa-si deschida spitalul, pot face contract cu Casa Nationala de Sanatate pe categoria necalificabil, iar cand au structura aprobata si personalul necesar, pot sa inceapa sa-si reia activitatea.
Autoritatile locale trebuie sa asigure banii pentru caldura si paza.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.