Pronostic exact – Guvernul Cîțu a fost demis! Moțiunea de cenzură depusă...

Pronostic exact – Guvernul Cîțu a fost demis! Moțiunea de cenzură depusă de PSD a obținut un scor istoric – 281 de voturi!

0 670

Jocul moțiunilor s-a terminat. Moțiunea de cenzură depusă de PSD și susținută și de USR și AUR a fost adoptată marți. Guvernul condus de Florin Cîțu a fost astfel demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire, mai exact după 278 de zile, și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare.
Votul din Parlament pentru înlăturarea Cabinetului Cîțu este unul istoric, fiind cel mai mare număr de voturi – 281 – înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă.
Intrarea în aceasta faza a crizei guvernamentale îl obligă pe președintele Klaus Iohannis să convoace la consultările partidele, pentru crearea unei majorități care să susțină un nou guvern.
După ce într-o declarație de presă a blamat parlamentul, așa cum ne-a obișnuit în cei șapte ani de când ocupă degeaba Palatul Cotroceni, KW Iohannis promite o invitație pentru consultari undeva pe săptămâna viitoare.

Ce urmează. Ce prevede Constituția

  • Potrivit Constituției, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate.
  • Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern (nu există un termen prevăzut cât poate asigura interimatul Guvernul demis)
  • Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
  • Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.