Proiectul de legi in domeniul invatamantului, dezbatut la Sinaia

Proiectul de legi in domeniul invatamantului, dezbatut la Sinaia

0 219

Un grup de lucru format din experti ai MECT si ai sindicatelor nationale din invatamant, precum si din reprezentanti ai federatiilor studentesti reprezentative la nivel national au finalizat la Sinaia, in perioada 22 -24 august 2007, inca o runda de discutii privind proiectul de legi in domeniul invatamantului.


In urma dezbaterilor, s-a stabilit ca structura invatamantului preuniversitar sa includa educatia timpurie (educatie ante-prescolara – 0-3 ani si invatamant prescolar 3-6 ani), invatamantul primar de 5 clase (clasa pregatitoare si clasele I-IV), invatamantul secundar – inferior (invatamant gimnazial, care cuprinde 5 clase, respectiv V-IX) si superior (invatamant liceal, care cuprinde 3-4 clase, respectiv clasele X-XII/XIII) si invatamantul tertiar non-universitar (invatamantul postliceal cu 1-3 clase).


Invatamantul liceal, filiera tehnologica, si invatamantul tertiar non-universitar constituie invatamantul profesional si tehnic. Conform proiectului de lege, invatamantul prescolar, primar si secundar inferior constituie invatamant obligatoriu. In primul an de implementare a legii, invatamantul obligatoriu va fi de 10 clase, incepand de la varsta de 6 ani cu clasa pregatitoare, urmand sa se asigure treptat conditiile pentru ca invatamantul prescolar sa devina invatamant obligatoriu.

Accesul si participarea la invatamantul liceal se generalizeaza si este gratuita. Un alt element de noutate il constituie introducerea invatamantului confesional ca nou tip de invatamant, pe langa cel de stat si particular. Acesta poate fi organizat de cultele religioase recunoscute oficial.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.