Profii scriu cu rosu, loazele cu maro

Profii scriu cu rosu, loazele cu maro

0 105
Rosul streseaza. Asta au descoperit psihologii dupa ce au studiat reactiile elevilor la lucrarile corectate cu rosu de dascali. Se pare ca aprinsa culoare are o influenta negativa asupra psihicului infantil; scolarii se simt agresati de corecturile facute de profesori pe lucrarile lor. Specialistii recomanda, de aceea, folosirea culorii verzi pentru marcarea prostioarelor din temele de casa si extemporale.
Nu va trece mult si alti specialisti vor descoperi ca lucrarile n-ar mai trebui corectate deloc. Ca elevului ii este pus in pericol cheful de a mai invata sau chiar de a mai veni la scoala daca toti profesorasii se apuca sa-i mazgaleasa pretioasele lui hartoage de clasa.
Cuiva de prin Ministerul Educatiei ii vor placea progresele stiintei in zona psihicului scolar si va porunci sa fie aplicate de indata in scoli si licee. Succesorul sau, din impulsul de a schimba cu orice pret filosofia predecesorului in materie de culori, va ordona revenirea, daca nu la verdele pacific, macar la un albastru senin. Dar culori  mai sunt in spectru si baieti cu idei destui in Invatamant, gata sa incerce toata paleta cromatica, numai sa difere de culorile deja probate. Tezele scolarilor vor arata mai abitir decat un catalog cu mostre de vopsele.
Cu un mic efort, imi amintesc rosul belicos cu care profii scriau pe lucrarile mele de la scoala. Vad cerneala carmin cu care dascalii au incercuit pe alocuri diverse greseli de ortografie ori sublinierile, semnele de exclamare sau intrebare care marcau reactiile profilor la citirea insailarilor mele la teze ori lucrari de control fulger. Nu stiu cat m-a agresat, dar e cert ca rosul mi-a decupat transat insulele de ignoranta de productie proprie. M-a ajutat sa nu le mai repet. A tipat strident la mine din foaia de hartie dar sunetul asta a acoperit zgomotele derutante ale vietii de scolar.
Rosu, verde, albastru, bej sau orice alta culoare adoptat de dascali pentru corecturi se vor dovedi, insa, oricum inutile pentru loazele care cred ca scoala e maro.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.