Procter&Gamble si Unilever- practici incorecte si amenzi

Procter&Gamble si Unilever- practici incorecte si amenzi

0 148

Companiile Procter&Gamble si Unilever sunt acuzate ca impreuna cu Henkel au fixat preturile la detergentul de rufe in opt state europene si au fost amendate de autoritatile de reglementare ale UE.
Autoritatile de reglementare ale Uniunii Europene au amendat producatorii de bunuri de larg consum Procter & Gamble si Unilever cu 315,2 milioane de euro (456 milioane de dolari) pentru fixarea preturilor la detergentul de rufe in opt state europene, potrivit Reuters.
Grupul american P&G va plati 211,2 milioane de euro, iar grupul anglo-olandez Unilever 104 milioane de euro.
Cele doua companii, impreuna cu firma germana Henkel, sunt acuzate ca au fixat preturile in opt state europene: Belgia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Spania si Olanda.
Henkel nu a fost amendata pentru ca a fost prima companie care a furnizat informatii autoritatilor de reglementare si pentru ca a pus capat cartelului ilegal format cu Procter & Gamble si Unilever.

Cartelul a functionat in perioada ianuarie 2002 – martie 2005.
Cele trei companii, fiind principalii producatori de detergenti in Europa, au incercat sa-si stabilizeze pozitia pe piata si sa coordoneze preturile.
Autoritatile antitrust din Europa au investigat producatorii de cosmetice si detergenti in legatura cu acorduri de fixare sau crestere a preturilor.
Comisarul UE pentru Concurenta, Joaquin Almunia, a declarat ca Henkel, P&G si Unilever s-au angajat in practici anticoncurentiale din proprie initiativa si pe riscul propriu.

Joaquin Almunia a aratat ca partile au convenit sa nu reduca preturile atunci cand au micsorat marimea pungilor de detergenti de rufe, precum si sa majoreze preturile.
Purtatorul de cuvant al Unilever, Trevor Gorin, a declarat ca suma care va fi platita se incadreaza in provizionul inclus de grup in rezultatele anului 2010.
Anul trecut, Unilever, P&G si 13 alte companii au fost amendate in Italia pentru coordonarea majorarilor de preturi pentru cosmetice. Henkel nu a fost amendata pentru ca a informat autoritatile.
Operatiunile din Germania ale Unilever, Henkel si Sara Lee au fost amendate cu circa 37 milioane de euro in februarie 2008, pentru fixarea preturilor in cazul pastei de dinti si detergentilor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.