PROCESUL PRIVATIZARILOR DUBIOASE (3)

PROCESUL PRIVATIZARILOR DUBIOASE (3)

0 288

Nimic nou pe “frontul” acuzatiilor extrem de grave la adresa ministrilor Seres si Nagy. Potentialul de imagine este speculat in continuare de, nici nu se putea altfel, de …Cotroceni. De aici suntem informati, prin nimeni altul, decat prin purtator de cuvant, dna Saftaoiu, sotia sefului SRI, ca presedintele asteapta rezultatele dezbaterilor din comisia speciala, care se va intalni joi dimineata.


Este cunoscut faptul ca ministrul demisionar al economiei, Codrut Seres, si ministrul comunicatiilor Zolt Nagy vor fi verificati de comisia speciala de la Cotroceni, in urma solicitarii Procurorilui general Laura Codruta Kovesi. Dupa raportul comisiei, care este orientativ, presedintele va decide daca cei doi ministri pot fi cercetati penal in dosarul privatizarilor din energie.


?


Seres – Hakinen & Nagy – Schumacher!


Documentul prin care procurorul general a cerut sesizarea comisiei de la Cotroceni cuprinde acuzatii extrem de grave la adresa ministrilor. Sunt fapte de care aduc atingere sigurantei statului.


Potrivit Parchetului, ministrul economiei, Codrut Seres, ar fi implicat in transmiterea de informatii confidentiale si favorizarea unor companii straine. Este vorba de privatizarile Electrica Muntenia, complexul energetic Turceni, Romaero si Avioane Craiova, vanzarea unor actiuni ale bancii Romextera detinut de Transgaz Medias si promovarea unei hotarari de Guvern privind vanzarea a 8 la suta din Petrom catre Asociatia salariatilor reprezentata de sindicalistul-magnat Liviu Luca. Convorbirile telefonice ale ministrului Seres au fost interceptate inca de anul trecut.


Seres, alias Hakinen, ar fi avut acest nume de cod, in convorbirile inculpatilor, pe 29 iunie 2005, sustin anchetatorii, bulgarul Stamen Stancev ii transmitea instructiuni pe un ton rastit ministrului Seres pentru a introduce in sedinta de Guvern proiectul de lege cu actiunile Petrom: „De fapt nu trebuie sa-l sustii, trebuie sa-l prezinti…Treaba ta nu e sa sustii, ci sa prezinti.” – intreceptare din 29 iun 2005, ora 22:11 – fila 154 din dosarul Parchetului.


Ministrul comunicatiilor Szolt Nagy ar fi implicat in aranjamentele subterane pentru selectarea consultantilor la privatizarea Romtelecom si Posta Romana.


Nagy, alias Schumacher, dupa cum declara Stancev, a promis ca rezolva el, in Guvern, problema celor 8 la suta inca disponibili la Petrom. „Puteam sa rezolv eu, daca stiam. Eu pot sa rezolv cu cativa dintre ministri, pentru ca sunt prietenii mei, pot sa vorbesc cu ei si totul sa mearga bine” spune Nagy intr-una din inregistrari. Potrivit interceptarilor si filajelor facute de serviciile secrete, atat ministrul economiei Codrut Seres, cat si ministrul comunicatiilor Zsolt nagy erau prieteni buni cu bulgarul Stamen Stancev, arestat acum pentru spionaj.


Stancev a fost invitat la nunta lui Seres din acesta vara, iar Nagy isi petrecea weekend-urile la munte cu acelasi bulgar.


?


Seres si Nagy sustin ca sunt ne-vinovati


Sunt de retinut declaratiile facute de cei doi pentru ca este posibila in acest caz o manipulare? si o diversiune care poate sa ascunda multe, inclusiv actuala criza de Guvern sau batalia dintre cele doua palate. Ministrul demisionar al economiei si comertului, Codrut Seres, vorbeste de un dosar politic, pentru ca ar fi fost un ministru incomod. El este hotarat sa-si continue cariera si sa-si apere nevinovatia. Codrut Seres spune ca in urma cu doi ani era acuzat in disputele legate de actiunile Petrom ca este ba de partea lui Dan Voiculescu, ba de cea a lui Liviu Luca.


Actualul proiect de hotarare de Guvern contrazice acuzatiile, sustine Seres. Codrut Seres, ministru demisionar al economiei si comertului spune: „In fapt, am urmarit transpunerea legii, vanzarea a 8% catre salariati si n-am tinut decat partea salariatilor.”


La privatizarea Electrica Muntenia Sud, compania italiana, afirma Codrut Seres, a venit cu cea mai buna oferta: 820 de milioane de euro, mai mult decat s-a oferit in cazul Petrom sau in cel al altor privatizari facute in perioada 2003-2004. Proaspatul demisionar de la economie si comert spune ca nu a oferit informatii secrete si nu a discutat ofertele cu nimeni. El neaga, totodata, faptul ca bulgarul Stamen Stancev, ar fi vreun apropiat al sau, desi presa a scris ca acesta a fost invitat la nunta lui Seres. Codrut Seres, ministru demisionar al economiei si comertului spune: „Stancev nu a participat la nunta, nu am primit cadou de la el, cine m-a felicitat in perioada aceea ar fi putut sa obtina si o invitatie.”


In aceeasi nota ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, sustine ca este nevinovat: „Au fost selectii de consultanti in vederea privatizarilor, a fost licitatie deschisa, cu respectarea tuturor regulilor internationale, contractele nu se deruleaza inca, nu s-a platit nici un leu, nu se poate vorbi de vreun prejudiciu, nu s-au folosit documente secrete.”


Poate ca tot ce se declara, de cei doi, este adevarat, nu s-au vandut secrete de stat, nu sunt prejudicii, nu s-au luat spagi ambii “cercetati” sunt nevinovati. Un lucru este sigur, jaful la care era supusa populatia prin capusarea sistemului energetic va fi extrem de greu (in niciun caz imposibil!) de continuat. Ca Voiculescu sau clientela PD nu va mai putea dispune cum vor ei de aceste resurse, ca functionarea bursei cu produsul energie este o realitate.


?


Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.