Proceduri standard de licitatii pe fonduri UE

Proceduri standard de licitatii pe fonduri UE

0 79

Premierul Emil Boc, in sfarsit, recunoaste ca este depasit de situatie. Dupa “recordul” negativ in domeniul cheltuiri bugetelor puse la dispozitie de catre UE, cel mai scazut volumul din ultimul deceniu, s-a hotarat sa dispuna cautarea de solutii.
Boc a cerut ministrilor sa elaboreze documentatii standard pentru derularea procedurilor de licitatii in cazul proiectelor finantate cu fonduri europene. Domeniile vizate sunt transporturile, mediul, energia si dezvoltarea regionala. Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a primit sarcina sa elaboreze documentatia standard de licitatile pana miercurea viitoare, astfel incat aceasta sa fie adoptata de Guvern la inceputul lunii februarie.
Modelele au fost lansate inca din mai 2010 si au fost supuse dezbaterii publice pe site-ul ANRMAP.
Forma finala a procedurilor standard va fi adoptata dupa consultarea Comisiei Europene.
„Pentru licitatiile care se vor organiza pe fonduri europene in domeniile mentionate vom avea documente standard adoptate prin hotarare de guvern si care vor simplifica procedurile de organizare a licitatiilor si de atribuire a contractelor, avand in vedere ca vom avea cateva elemente fixe valabile pentru toate autoritatile care lucreaza, tinand cont si de specificul fiecarui domeniu de absorbtie a fondurilor europene”, a spus Boc.
Ministrul Agriculturii a fost invitat de catre Emil Boc sa elaboreze proceduri standard, astfel incat documentele sa fie adoptate pana pe 15 februarie.
Romania a atras fonduri europene in valoare de 1,1 miliarde euro din prefinantari, iar 600 milioane euro reprezinta sumele cheltuite, a precizat premierul.
Ca ne-am facut singuri zile grele in acest domeniu nu mai este nici macar o indoiala. Regretabil, pe langa faptul ca s-a persisitat in erori, datorita clientelei politice nu s-a putut finanta si finaliza multe proiecte. Sunt voci care spun ca vom asista la o nou promovare legislativa prin care vor fi recunoscute doar firmele portocalii.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.