Proceduri pentru alegerile europarlamentare

Proceduri pentru alegerile europarlamentare

0 216

Acum, dupa primirea Romaniei in UE, cand primele alegerili pentru Parlamentul European se vor desfasura va prezentam cateva detalii despre procedura propriuzisa.


Stabilirea datei alegerilor pentru Parlamentul European a fost doar primul pas dintr-o serie de proceduri care trebuie indeplinite pana la 25 noiembrie.


Legislatia trebuie adaptata noilor realitati, iar partidele trebuie sa se grabeasca sa-si definitiveze listele de candidati si trebuie infiintate institutiile specifice unui scrutin. Modul de desfasurare a alegerilor pentru Parlamentul European nu difera insa foarte mult de scrutinul obisnuit, pentru legislativul de la Bucuresti.


Listele de candidati


Partidele mai au o luna pentru a-si definitiva listele de candidati pe care trebuie sa le depuna la Biroul Electoral Central pana pe 25 septembrie. Listele trebuie sa fie insotite de 200.000 de semnaturi de sustinere in cazul formatiunilor politice sau de 100.000 in cazul candidaturilor independente.


?


BEC&BEJ repuse in functiune


Biroul Electoral Central si Birourile Electorale Judetene vor fi reactivate si se va infiinta cate o sectie de votare la un numar de 500-2.000 de alegatori. Pentru a fi reprezentate in Parlamentul European, partidele trebuie sa treaca pragul electoral de 5%.

Romania o singura circumscriptie electorala


O particularitate a alegerilor europarlamentare este faptul ca la nivel national exista doar o singura circumscriptie electorala si nu 42 ca in cazul scrutinului pentru Parlamentul de la Bucuresti.


In perioada imediat urmatoare, executivul va trebui sa adopte o serie de hotarari care sa stabileasca noul calendar al operatiunilor electorale.


?


Vlad T.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.