Pro si contra datei pentru alegerile europene

Pro si contra datei pentru alegerile europene

0 238

Opozitia si Puterea se mai scindeaza intr-o chestiune importanta pentru viitorul Romaniei ca membru al Uniunii Europene. In timp ce PSD, PRM si PC pledeaza pentru amanarea datei europarlamentarelor, PNL, PD si UDMR opteaza pentru respectarea calendarului stabilit.


Consultarile de vineri dintre primul-ministru si liderii partidelor parlamentare nu au reusit sa creeze consensul necesar in privinta datei alegerilor pentru Parlamentul European


Apel la responsabilitate


Vazand ca nu s-a ajuns la nicio intelegere, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca doreste sa lanseze un ultim apel la responsabilitate din partea clasei politice, precizand ca, in caz contrar, va decide amanarea alegerilor pentru PE. Premierul a apreciat ca subiectele legate de referendumul pentru suspendarea presedintelui si votul uninominal sunt „politicianiste” si a cerut opozitiei sa amane dezbaterile privind suspendarea.


„Va cer sa nu ramanem la stadiul de politicieni care se agata in continuare, in cautare de voturi, de suspendarea presedintelui sau de referendumul pentru acest sistem de vot uninominal. Nu pot lasa ca aceste subiecte sa afecteze seriozitatea cu care Romania trateaza alegerile pentru PE. Daca nu veti renunta, domnule presedinte Traian Basescu si domnule presedinte Mircea Geoana, ma voi vedea nevoit sa iau o masura impotriva convingerii mele. Va fac responsabili de faptul ca nu ne respectam obligatiile pe care ni le-am asumat atat in fata romanilor, cat si in fata partenerilor europeni. Daca situatia va ramane neschimbata, voi decide amanarea alegerilor pentru PE pana in momentul cand ele vor primi atentia necesara si cuvenita”, a spus Tariceanu..


?


In acest sens, presedintele Traian Basescu i-a trimis, vineri, premierului o scrisoare in care revine cu solicitarea de a nu amana alegerile pentru Parlamentul European. „Avem datoria de a participa cat mai curand la dezbaterile europene, cu politicieni legitim mandatati de poporul roman”, se arata in scrisoarea presedintelui. „Va rog sa nu acceptati, din motive ce reflecta interese personale sau de partid, modificarea calendarului deja stabilit pentru alegerile europene. Data fixata, 13 mai 2007, trebuie sa devina testul maturitatii noastre politice, in calitate de nou stat-membru al Uniunii Europene”, isi incheie seful statului scrisoarea catre premier.


?


Pozitia partidelor


Partidul National Liberal (PNL) s-a pronuntat, prin vocea vicepresedintelui Teodor Melescanu, pentru organizarea scrutinului in data 13 mai. Liberalii s-au declarat insa preocupati de faptul ca, in paralel cu alegerile europene, dezbaterea privind votul uninominal si posibilul referendum care ar putea sa apara in procedura de suspendare a sefului statului nu vor face decat sa paraziteze campania electorala pentru PE.


Liderul PD Emil Boc s-a declarat si el in favoarea datei de 13 mai, aratand ca o eventuala amanare ar reprezenta un semn de neseriozitate fata de cetatenii Romaniei si fata de Uniunea Europeana. Pe de alta parte, PD considera ca premierul va face jocul PSD daca va lua decizia de a amana alegerile pentru PE. In cadrul consultarilor de la Palatul Victoria, PSD si-a mentinut punctul de vedere si a cerut din nou amanarea alegerilor pentru PE pentru toamna acestui an, in conditiile in care rezolvarea actualei crizei politice si a temelor de politica interna reprezinta o prioritate.


Si Partidul Romania Mare militeaza pentru amanarea alegerilor, dar motivul invocat de presedintele partidului, Corneliu Vadim Tudor, este legat de prezenta lui Traian Basescu in fruntea statului, creandu-se in acest fel, sustine el, premisele fraudarii alegerilor.


Conservatorii invoca, in sustinerea amanarii alegerilor, necesitatea rezolvarii actualei crize interne.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.