PRIVATIZAREA CU AUSTRIA a PETROM, UN „cadou” pentru intrarea in U.E.?

PRIVATIZAREA CU AUSTRIA a PETROM, UN „cadou” pentru intrarea in U.E.?

0 471
Ungurii de la MOL dau o lectie usturatoare de business austriecilor de la OMV, inclusiv celor de la candva,puternicul Petrom. Cea mai mare companie romaneasca, OMV Petrom, a raportat zilele trecute un bilant financiar negativ pentru 2015, pierderile inregistrate fiind fara precedent, de aproape 700 de milioane de lei.
Dupa mai bine de 11 ani de la neasteptata preluare a Petrom de catre austriectii de la OMV, compania romaneasca intra pe pierderi. OMV
Justificarea principala fata de rezultatul negativ este data de conducere prin… scaderea cotatiilor internationale ale titeiului. In consecinta, OMV Petrom si-a propus reducerea investitiilor pentru anul 2016 cu 10-20% pe segmentul de explorare, a anuntat vanzarea unor perimetre petrolifere si chiar reduceri de personal in vederea eficientizarii activitatii.
Prin comparatie cu grupul OMV Petrom din  tara noastra, grupul MOL din Ungaria anunta rezultate financiare spectaculoase pentru 2015, depasindu-si tinta de profit operational, de la 2,3 miliarde dolari la 2,5 miliarde dolari.
Si pentru grupul MOL criza petrolului si-a facut simtite efectele, dar in cu totul alt mod decat pentru grupul OMV Petrom. Grupul MOL, controlat direct interesat de catre statul ungar printr-un pachet semnificativ (nu majoritar!) de actiuni, bate de departe ca valoare si afaceri Petromul nostru.
Spre exemplu, daca ungurii opereaza la ei cu 4 rafinarii, Petrom a ramas cu una (Brazi), cealalta abandonata deliberat (Arpechim) urmand a intra la taiere, informeaza Energy-Center.ro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.