Primele troleibuze ,,Solaris”vor putea circula în curând, la Braşov

Primele troleibuze ,,Solaris”vor putea circula în curând, la Braşov

0 195

Toate cele 26 de troleibuze pe care firma poloneză Solaris Bus & Coach S.A. le va livra Municipiului Braşov au intrat în producţie. Firma poloneză lucrează în prezent la partea de caroserie, iar în luna februarie va începe producţia şi montajul componentelor electrice, produse de Skoda Electric.
Potrivit reprezentanţilor Solaris, primele troleibuze din contract vor ajunge la Braşov în lunile aprilie-mai, anul acesta, iar până la finalul lunii iulie vor fi livrate toate cele 26. Acestea sunt model „Solaris Trollino 18“, de 18 metri, articulate.

Troleibuzele Solaris Trollino 18 au o capacitate de 137 de călători, dintre care 40 pe scaune, şi vor veni dotate cu sistem de informare a pasagerilor cu tracking GPS şi anunţarea staţiei următoare, două unităţi de aer condiţionat pentru pasageri şi una pentru şofer, două display-uri pentru anunţuri şi reclame, patru validatoare, prize USB pentru încărcarea telefoanelor şi altor dispozitive mobile, wifi.
Troleibuzele sunt dotate cu acumulator, care oferă o autonomie de minimum 5 kilometri în lipsa contactului cu linia de electricitate, lucru ce le va permite vehiculelor să folosească energia din baterii în zonele în care nu există reţeaua electrică necesară. Autobuzele oferă accesibilitate persoanelor cu handicap locomotor, prin înclinare laterală (spre dreapta) cu o diferenţă de nivel de 7 centimetri. Articulaţia este controlată electronic, iar sistemul de propulsie este furnizat de Skoda, motorul având minimum 240 kW (aproximativ 320 cai putere). Viteza maximă a fiecărui troleibuz poate fi de 75 km/h, dar fiecare vehicul va avea un limitator de viteză ajustabil (ASL) astfel încât să nu depăşească viteza de 55 km/h. troleibuzele vor avea culoarea verde, la fel ca autobuzele noi din flota RATBV.

Cele 26 de troleibuze care vor fi achiziţionate în cadrul proiectului vor deservi liniile 1, 2, 6 şi 31 din municipiu. Alegerea acestor trasee are la bază necesitatea extinderii transportului electric pe rute care nu sunt 100% electrificate, urmărind să se realizeze: diminuarea poluării în zona centrală a oraşului (până în Livada Poştei), unde se înregistrează cele mai mari volume de trafic, iar transportul public este asigurat în prezent exclusiv cu autobuze Diesel; activarea unui tronson de reţea aeriană neutilizat în prezent (Str. Zizinului) şi creşterea gradului de utilizare a altor tronsoane slab deservite de troleibuze (Str. Hărmanului, Bd. Muncii); diminuarea costului ridicat de operare al transportului cu troleibuze (12,49 lei/km).
Valoarea achiziţiei este de peste 92 milioane lei inclusiv TVA, din care 2% reprezintă contribuţia Municipiului Braşov şi 98% fonduri nerambursabile.
Finanţarea nerambursabilă pentru achiziţia celor 26 troleibuze este asigurată prin POR 2014-2020, urmare a aprobării proiectului “Achiziţia de mijloace de transport public- troleibuze” depus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) în parteneriat cu Municipiul Braşov.
D.D

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.