Primarul gospodar versus primarul abecedar

Primarul gospodar versus primarul abecedar

0 62


Precum odinioara in vestul salbatic, cand un om prins la ananghie avea de ales intre bani si viata, asa si in democratia noastra originala, nu mai putin salbatica, ?omul prins la ananghia electoral are de ales intre “gospodar” si “cu scoala”, de parca cele doua n-ar merge defel impreuna. Dezbaterile politice sunt adesea directionate in zona “are scoala, e destept” ori ca sa parafrazez un cantecel “nu stieeee eeel prea multe, dar e gospodar foc”.


Orice raspuns am da in cabina de vot, varianta e gresita, intrucat insasi problema pe care ne-o punem este eronata. Ar trebui sa nu ne-o mai punem, dar memoria atavica a zorilor comunismului, injectat brutal in constiinta colectiva isi spune cuvantul. Dispretul fata de carte, fata de elitele intelectuale scotea in fata niste brute intelectuale, purtand pe chip indarjire multa si nicio urma de inteligenta. Si totusi, in tot dispretul asta zacea complexul cartii nedeschise la vremea potrivita, motiv pentru care, la inceputurile destrabalarii rosii, din facultati si licee au fost alungate elementele dusmanoasoase si introduse pe criterii de origine sanatoasa ?elementele pozitive. Cu toata originea si cu toate ca “nu conteaza cata scoala ai, conteaza ce ai in cap, sunt muncitori mai destepti decat …si altele” unii s-au sculat intr-o buna dimineata cu o idee si nici una nici doua au devenit, ei da! academician doctor profesor….In ast timp zambeam cu gura pana la urechi in fata unei carti a academicienei cu un scris mare, un format ca de “Punguta cu doi bani” si 1001 de tertipuri ca sa para mai consistenta decat o aratau cele 10 pagini ca de referat.


Timpul a trecut, dezbaterea privind cine-i mai destept, ala cu scoala ori ala fara a ramas, asa cum a ramas si complexul diplomei. Chestia e cam asa: cine a fost suficient de dotat intelectual, preocupat, silitor, perseverent, dispus sa sacrifice unele activitati in favoarea cartii a reusit sa obtina diploma dorita, cine nu nu. Ceea ce nu inseamna ca daca pe diploma scrie matematician, frizer, sculer matriter, linie, ori nu exista nicio diploma, esti confirmat ori infirmat ca fiind numai bun pentru o functie politica ori administrativa. Problema este falsa la fel ca si diplomele pe bani obtinute de multe persoane, mai ales din administratie, cu complexul carnetului de note plin de 5 si scoala neterminata. Te-a vrut lumea, esti bun, ai dovedit ceva ? Bravo, continua si las-o balta cu masteratele in drept, in filosofie, in muzica ori chiar cu bacalaureatul! Tony Blair nu si-a terminat liceul si n-am auzit ca si-a tras diploma de bac, asa cum a tinut mortis primarul nostru din Dambovita, care, dupa sapte ani de mandat in fruntea unei comune s-a gandit ca a venit vremea sa-si ia BAC-ul. Si cum era convins ca nu-l poate obtine cu forte proprii a apelat la invatatorul satului. Morala e ca omul a recunscut ca nu-i mai destept decat invatatorul. Dar nici invatatorul nu a ajuns primar. Fiecare la locul lui! De ce nu ne putem vedea de treaba? Nu vreau sa aleg intre primarul abecedar si primarul gospodar, aleg dupa ce cred ca poate face respectivul pentru mine si ?prefer omul onest care-si asuma inclusiv trecutul si (in)cultura decat omul care scoate o patalama pe care si-a cumparat-o ca pe un hectar de faneata!Rusinica!


?


?


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.