Primăriile vor putea împrumuta până la 800 de milioane de lei pentru...

Primăriile vor putea împrumuta până la 800 de milioane de lei pentru cofinanțarea unor proiecte europene, în 2018

0 105
​Guvernul a adoptat, joi, o ordonanță simplă care permite unităților administrației publice locale să acceseze, în 2018, împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate la Trezorerie, în limita sumei de 800 de milioane de lei, pentru prefinanţarea şi/sau cofinanţarea proiectelor europene, informează Mediafax. 
„Guvernul a adoptat, azi, o Ordonanță simplă promovată de MADR, prin care Guvernul sprijină autoritățile publice locale să realizeze proiecte finanțate din fonduri europene.
Este vorba despre un mecanism de sprijin care permite unităților administrației publice locale să acceseze, în cursul acestui an, împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate la Trezorerie, în limita sumei de 800 de milioane de lei.
Fondurile pot fi utilizate pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor. Vor putea fi contractate aceste împrumuturi de către autoritățile publice locale, instituțiile publice finanțate integral din bugetul local, spitale publice din rețeaua administrației publice locale, sau asociații de dezvoltare intercomunitară. Prin această măsură este stimulată atragerea de fonduri europene pentru finanțarea proiectelor locale de infrastructură: apă-canalizare, școli, spitale sau drumuri”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.
Potrivit Executivului, împrumuturile se acordă cu o rată de dobândă fixă pe toată durata de derulare, calculată în funcție de ROBOR la 3 luni, comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus o marjă, în funcţie de scadenţa împrumuturilor.
Marja se stabileşte astfel: 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv; 2,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv; 2,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 5 şi 10 ani, inclusiv; 3,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 10 şi 20 de ani, inclusiv.

Perioada de rambursare este stabilită potrivit scadenţei împrumutului acordat, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral.
Rambursarea se efectuează în tranşe trimestriale, egale, începând cu trimestrul următor acordării acestora. Dobânda aferentă se calculează lunar prin aplicarea ratei dobânzii la soldul împrumutului, începând cu luna acordării împrumutului, şi se plăteşte trimestrial, în suma cumulată până la zi.

Termenul-limită de depunere a documentelor este 29 noiembrie 2018.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.