Primarii nu doresc Parc National Ciucas

Primarii nu doresc Parc National Ciucas

0 80

Autoritatile de Mediu – locale si centrale – au delicata misiune de a-i convinge pe primarii localitatilor din jurul Masivului Ciucas ca ideea infiintarii Parcului National Ciucas nu e o idee chiar atat de rea precum pare la prima vedere. Primele discutii in jurul temei s-au produs cu mai bine de o saptamana in urma, cand la Prefectura Brasov au fost invitati edili brasoveni si prahoveni pentru a se pronunta asupra ideii. Oamenii au fost luati atunci ca din oala si n-au priceput o iota din ciripeala autoritatilor. Asta pentru ca grosul invitatilor l-a constituit o echipa de ornitologi si de reprezentanti ai ocoalelor silvice, chemati sa sustina oportunitatea parcului. In loc de detalii precise legate de granitele parcului si de suprafata exacta a viitoarei rezervatii, nevinovatilor primari li s-a impuiat capul cu trilurile pasaretului ce cuibareste in zona. Ornitologii au vorbit pret de mai bine de-un ceas despre pasari ocrotite iar silvicultorii despre scorburi de copaci protejate.
Desi era vorba despre pasari, intalnirea de atunci se termina in coada de peste. Era clar ca avea sa mai urmeze una, care sa-i dumireasca mai bine despre proiectului Parcului National. Ceea ce s-a si intamplat ieri, la Tarlungeni, unde caminul cultural a gazduit o noua intalnire dedicata dezbaterii pe tema parcului. Delegatia venita de la Bucuresti a fost ceva mai numeroasa si a inclus doi secretari de stat de la Ministerul Mediului. Pasareasca de randul trecut a fost mult mai explicita de data asta. Asa au putut primarii, dar si locuitorii zonei, ca li se cere sa cedeze terenurile pe care le poseda pentru constituirea parcului. In schimbul renuntarii la posesiuni, statul le promite, prin reprezentantii prezenti la consfatuire, despagubiri consistente. Satenii nu vor, insa, sa dea terenul din mana pe despagubirea de la Bucuresti si au vociferat puternic impotriva infiintarii rezervatiei naturale.
Nici primarul din Tarlungeni, Kiss Joszef, nu este de acord cu planurile Ministerului pentru zona Ciucas, care ar bulversa investitiile pe care doreste sa le atraga intr-un alt proiect de dezvoltare turistica a localitatii.
Autoritatile de la Bucuresti si Prefectura Brasov au nevoie de o noua intalnire pentru a-i convinge pe localnicii de necesitatea infiintarii Parcului National Ciucas

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.