Preturile productiei industriale in crestere

Preturile productiei industriale in crestere

0 93

Preturile productiei industriale au inregistrat o crestere totala cu 16,7%, in luna octombrie 2008, fata de luna corespunzatoare a anului trecut, cel mai dinamic sector fiind industria prelucratoare, cu un plus de 18,8%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total au fost la energie electrica si termica, gaze si apa (plus 10,6 la suta) si la industria extractiva (plus 5,5 la suta).
Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi au fost remarcate la produsele industriei bunurilor intermediare (plus 24,4 la suta), in timp ce cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria energetica (plus 13,8 la suta), industria bunurilor de uz curent (plus 12,9 la suta), industria bunurilor de capital (plus 12,7 la suta) si industria bunurilor de folosinta indelungata (plus 9,5 la suta).
Comparativ cu luna septembrie 2008, preturile productiei industriale au inregistrat o scadere cu 0,1 la suta in octombrie 2008.
Pe sectoare de activitate preturile produselor din industria extractiva si cele la energie electrica si termica, gaze si apa au inregistrat in octombrie 2008 o crestere cu 5,1 la suta, respectiv 0,2 la suta, iar cele din industria prelucratoare o scadere cu 0,6 la suta.
Pe marile grupe industriale cresteri de preturi au avut produsele din industria bunurilor de capital (plus 1,6 la suta), industria bunurilor de folosinta indelungata (plus 1,6 la suta), industria bunurilor intermediare (plus 0,7 la suta) si industria bunurilor de uz curent (plus 0,6 la suta).
Scaderi de preturi se constata la produsele din industria energetica (minus 2,2 la suta).
Preturile productiei industriale publicate de INS reprezinta atat piata interna cat si cea externa.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.