Preturile de productie in crestere

Preturile de productie in crestere

0 89

Preturile productiei industriale in Uniunea Europeana (UE27) au inregistrat o crestere de 4,1 la suta in luna noiembrie 2008, comparativ cu luna noiembrie 2007, iar in zona euro (EA15) preturile productiei industriale au consemnat un avans anuala de 3,3 la suta, potrivit datelor prezentate miercuri de Oficiul de Statistica al Comunitatii Europene (Eurostat).
In randul statelor membre UE, cele mai mari cresteri in ritm anual au fost inregistrate in Luxemburg (20,9 procente), Romania (11,1 procente) si Ungaria (10,8 procente), iar cele mai mici cresteri s-au inregistrat in Danemarca (0,9 procente) , Cehia (1,3 procente) si Franta (1,6 procente). Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi au fost remarcate la produsele din industria energetica, care au inregistrat o crestere anuala de 6,6 procente in UE si o crestere de 6,3 procente in zona euro.
Comparativ cu luna octombrie 2008, preturile productiei industriale au inregistrat, in noiembrie 2008, o scadere cu 2,1 procente in cazul UE, si o scadere record de 1,9 procente in zona euro. Potrivit datelor disponibile la acest moment, preturile productiei industriale au scazut in toate statele membre, cele mai mari scaderi fiind inregistrate in Danemarca (minus 5,8 procente), Grecia si Olanda (ambele cu o scadere de 3,7 procente).
In Romania, preturile productiei industriale au scazut cu 1,9 procente in luna noiembrie 2008, comparativ cu luna precedenta. Pe marile grupe industriale, scaderi semnificative de preturi au fost remarcate la produsele din industria energetica, care au inregistrat o scadere de 5,8 procente in UE si o scadere de 5,1 procente in zona euro.
Scaderea de 1,9 procente inregistrata de preturile productiei industriale din zona euro in noiembrie 2008 comparativ cu luna precedenta reprezinta cea mai mare reducere lunara inregistrata de la debutul statisticilor in 1990. Aceasta scadere brusca a preturilor productiei industriale in luna noiembrie 2008, cumulata cu reducerea brusca a ratei inflatiei in decembrie 2008 (de la 2,1 la 1,6 procente), creste presiunea pentru ca Banca Centrala Europeana sa reduca din nou dobanda de referinta la urmatoarea reuniune de politica monetara, programata pentru data de 15 ianuarie.
In cazul Romaniei, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), in luna noiembrie 2008 preturile productiei industriale au inregistrat o scadere cu 2,5 la suta, comparativ cu luna precedenta, si o crestere cu 11,7 la suta, fata de luna corespunzatoare a anului trecut. Din punct de vedere al evolutiei lunare a preturilor productiei industriale se observa ca, in luna noiembrie 2008, se continua trendul descendent inregistrat incepand cu luna septembrie 2008.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.