Pretul petrolului dezbatut de Parlamentul European

Pretul petrolului dezbatut de Parlamentul European

0 141

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Janez Lenar?i? a considerat ca preturile mari la petrol au o cauza structurala, fiind nevoie de solutii pe termen lung. Demnitarul sloven a afirmat ca, Consiliul este impotriva unor „masuri fiscale de distorsiune”, dar este in favoarea eficientei energetice si a diversificarii aprovizionarii cu energie.
Comisarul pentru energie Andris Piebalgs a declarat ca, Comisia Europeana lucreaza deja din 2005 la un plan bazat pe cinci teme: eficienta energetica, autovehicule, calitatea combustibililor si energia regenerabila. Implementarea acestuia va conduce la o scaderea a consumului de petrol si trecerea la surse energetice regenerabile si mai eficiente. „Politicile noastre nu au esuat: fara aceste masuri situatia actuala ar fi si mai dificila. Trebuie sa acceleram eforturile noastre”, a mentionat oficialul european.
Pe termen scurt, ar trebui sa se ia in considerate masuri sociale, care se adreseaza grupurilor celor mai vulnerabile, „dar trebuie sa fim precauti in ceea ce priveste schimbarile fiscale. Acestea pot fi atractive din punct de vedere politic, insa pe termen lung ar putea crea dificultati”.
In numele grupului PPE-DE, Jean-Pierre Audy (Franta) a solicitat crearea unui instrument comunitar care sa asigure stabilitatea anuala a pretului energiei, astfel incat „oamenii sa poata planifica schimbari majore de preturi la energie, fara a fi expusi la fluctuatiile zilnice datorate speculantilor”.
Hannes Swoboda (PSE, Austria) a criticat Comisia deoarece nu abordeaza speculatia ca pe o cauza a recentelor cresteri ale pretului petrolului: „Prin votarea raportului Morgan (referitor la piata interna pentru energie electrica) noi dorim sa protejam drepturile consumatorilor, dar sunt necesare si masuri sociale. Cetatenii, precum cei din Irlanda, sunt ingrijorati ca preocuparile lor nu sunt luate in considerare”.
Marco Cappato (ALDE, Italia) a declarat ca nu este nevoie de impunerea unor mecanisme de control a preturilor, in schimb este nevoie de obiective mai ambitioase pentru eficienta energetica. „Dezbaterea cu privire la piata gazelor naturale arata ca doar guvernele statelor membre se opun unei politici reale a concurentei si unui mix energetic adecvat. Sa nu cerem Europei sa rezolve problemele cauzate de politicienii nationali”, a mai declarat.
In cadrul dezbaterii din plen, europarlamentarul roman Theodor Stolojan (PPE) a propus „Comisiei Europene sa reexamineze alocarea resurselor in perspectiva alocarilor financiare 2007 – 2013, marind efortul pentru obtinerea de tehnologii noi si investitii in domeniul economisirii si diversificarii resurselor energetice. In caz contrar, va trebui sa ne obisnuim cu ideea ca vom cheltui mai multi bani pentru subventii in agricultura, pescuit, transport public, programe de asistenta sociala, iar standardul de viata al majoritatii cetatenilor europeni va avea de suferit.”

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.