Presedintele CJ Mures acuza conducerile judetelor Brasov si Alba

Presedintele CJ Mures acuza conducerile judetelor Brasov si Alba

0 132

Presedintele Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita Emoke , este nemultumit de colaborarea intre judetele din cadrul Regiunii 7 Centru din care fac parte judetele Alba, Brasov, Sibiu, Covasna, Harghita si Mures. ”Noi, la nivelul Regiunii 7 Centru, nu ne intelegem”, a spus doamna Lokodi citata de portalul de Administratie Publica.


De fapt nemultumirile sunt mai vechi, judetele cu populatie preponderent maghiara din regiune insistand de mai multa vreme asupra reconfigurarii regiunilor de dezvoltare, in sensul crearii unei regiuni preponderent maghiare din care sa faca parte judetele Covasna, Harghita si Mures.


Vizita reprezentantilor Regiunii Centru la Bruxelles a pus, in opinia Presedintelui CJ Mures, paie pe foc, intrucat, spune ea, reprezentantii judetelor din regiune au avut intalniri separate cu oficiali europeni, fara stirea celorlalti. Ea acuza Brasovul si Alba ca doresc sa-si promoveze propriile proiecte in detrimentul celorlalte judete. In acest context Lokodi reia tema reorganizarii regionale a Romaniei, aratand ca acest lucru a fost discutat si la Bruxelles cu Danuta H?bner, comisarul european pentru politici regionale ?si cu secretarul general al Adunarii Regiunilor Europei (ARE), Klaus Klipp.


Conform precizarilor facute intr-un comunicat emis de CJ Mures, comisarul H?bner ar fi fost de parere ca Romania trebuie sa identifice singura modelul potrivit pentru reorganizarea teritoriala. Comunicatul releva ca participantii au fost asigurati de sprijinul forurilor europene pentru identificarea exemplelor de buna practica privind regionalizarea statelor Europei, cum ar fi Spania sau Polonia, unde structura organizatorica puternica le-a adus prosperitate.


Pare frumos, dar ar fi interesant de stiut ca intr-una din laudatele regiuni ale Spaniei, Catalonia, la nivelul institutiilor nici macar nu se vorbeste spaniola, ci catalana.


Coroborand cu un discurs al lui Marko Bela de prin primavara, in care sustinea ca in anumite judete toti trebuie sa vorbeasca ungureste intrucat manaca painea secuilor, ar parea ca judetele cu populatie preponderent maghiara se gandesc nu la alocarea eficienta a fondurilor cum sustin ci la separare etnica.


In alta ordine de idei, este logic si normal ca Brasovul, cel mai mare judet din Regiune, sa absoarba cele mai multe fonduri. Si nici faptul ca reprezentantii unui judet, intre primele din tara ca marime si potential economic, sa aiba discutii presonale la Bruxeles pentru promovarea acestuia nu este anormal.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.