Presa internationala despre decizia CCR

Presa internationala despre decizia CCR

0 61

Decizia Curtii Constitutionale de a cere renumararea voturilor nule nu va schimba, probabil, cu nimic rezultatul alegerilor, dar prelungeste criza din tara, comenteaza presa straina.

Curtea Constitutionalã din Romania (CCR) a ordonat renumararea buletinelor nule de vot, relateaza Sofia Echo, precizand ca diferenta dintre Basescu si Geoana, de circa 70.000 de voturi, este mai mica decat cele 138.000 de voturi declarate nule.

Agentia bulgara de stiri subliniaza ca instanta nu a precizat cum se va desfasura procesul de renumarare, ceea ce a determinat BEC sa ceara clarificari.

Observatori locali citati de Sofia Echo au declarat ca este putin probabil ca CCR sa anuleze rezultatele votului.

Radio Netherlands afirma ca victoria lui Traian Basescu „s-ar putea evapora”, dupa decizia curtii. Postul de radio noteaza ca Basescu a fost sustinut in special de muncitori si de populatia din zona rurala.

Analisti citati de Wall Street Journal considera ca este putin probabil ca renumararea voturilor sa schimbe rezultatul. „Este puþin probabil ca decizia sa schimbe ceva dramatic – nu cred ca va arata vreo frauda serioasa”, a spus Alina Inayeh, director la institutul Black Sea Trust. „Intrebarea cheie este daca instanþa va analiza numai aceste voturi sau va gasi motive pentru a analiza mai multe – vom vedea”, a adaugat ea.

Aceasta situatie ar putea amana, insa, si mai mult tentativele de a umple vidul de putere care a blocat schimbarile economice si a dus la blocarea ajutorului international pentru noul membru UE, subliniaza WSJ. Unii economisti afirma ca renumararea voturilor nu este decat o distractie si ca noul presedinte are o sarcina mai presanta: numirea unui premier si a unui guvern care sa il inlocuiasca pe cel interimar. „Mai multe amanari nu sunt grozave – dar este oarecum o distractie si poate ca le ofera partidelor politice ceva mai mult spatiu pentru acordurile care trebuie incheiate”, a declarat Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland pentru piete emergente.

Subiectul este abordat ai in sectiunea de bloguri a Wall Street Journal. „In pofida acuzatiilor incendiare, oamenii de pe strazile din Bucuresti nu par socaþi”, scrie WSJ. “Multi alegatori sperau ca alegerile vor permite sa fie intoarsa pagina crizei economice din Romania, deblocarea creditului FMI, dar si schimbarea imaginii de „elev rau” al Romaniei, cea mai corupta tara din UE. Dar multi spun in prezent ca lucrurile au evoluat exact asa cum se asteptau – marcate de acuzatii de frauda, lupte politica si, practic, neconcludente”.

Loredana Dumitru, o studenta in varsta de 23 de ani, citata de WSJ, a spus ca nici nu a mers sa voteze duminica, pentru ca nu crede ca vreunul dintre candidati poate sa rezolve problemele Romaniei.

Alegatorii romani nu se confrunta pentru prima data cu acuzatii de nereguli electorale. In anul 2004, Basescu a castigat alegerile pe fondul acuzatiilor ca opozitia a platit alegatori pentru a vota de mai multe ori, iar in 1991, un milion de voturi – 10% din total – au fost anulate in procesul de numarare, ceea ce a schimbat rezultatul, aminteste Wall Street Journal.

Analistul politic Alina Mungiu-Pippidi este chiar de parere ca acest fenomen este in descrestere in prezent, dar alegatorii manifesta un „scepticism deosebit de mare” fata de politicieni. „Oamenii au mai vazut inainte toate astea – nu cred cu adevarat ca un partid a furat mai multe decat altele”, a adaugat ea, precizand ca „primitivismul sistemului de vot face neregulile mult mai posibile – se poate vota mai mult de odata pentru ca nu exista un software integrat”.

Si BBC anunta decizia Curtii Constitutionale si aminteste ca aceste alegeri prezidentiale au fost primele de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Reuters citeaza analisti care afirma ca este putin probabil ca suficiente voturi anulate sa fie declarate valide pentru a schimba ceva. „Aceasta situatie nu face decat sa creasca incertitudinea politica. Suntem cu un pas mai aproape de haos”, a spus Mircea Marian, analist politic la Evenimentul Zilei, pentru Reuters.

Cotidianul francez L’Express subliniaza ca sesizarea justitiei prelungeste criza politica cu care se confrunta Romania dupa ce social-democratii si alte partide de opozitie au provocat caderea guvernului de centru-dreapta al aliatilor lui Basescu.

Iar Le Figaro precizeaza ca 138.446 de buletine de vot au fost anulate, adica 1,32% din total. La primul tur de scrutin, din 22 noiembrie, 227.000 de voturi au fost anulate, potrivit cifrelor BEC.

Iata cum ne vede Occidentul, iata cum apreciaza el clasa noastra politica. Si este clar ca pana nu se va schimba ceva in acest sens, cu balcansmul aruncat la lada de gunoi a istoriei, nici un occidental nun e va intinde cu adevarat mana.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.