PREMIERUL SECOND HAND AL ROMANIEI!

PREMIERUL SECOND HAND AL ROMANIEI!

0 94
Traian Băsescu a trimis spre reexaminare Parlamentului proiectul de lege privind cooperarea dintre Guvern ÅŸi Parlament. În fapt, este vorba de proiectul de lege prin care Parlamentul decide (aÅŸa cum este normal ÅŸi constituÅ£ional în funcÅ£ie de mandatul primit de la alegători) cine reprezintă România la Consiliul European.
Traian Băsescu loveÅŸte ÅŸi în Parlament, căruia nu îi acceptă rolul de a decide care sunt priorităţile României la Bruxelles. Acest proiect de lege a mai fost într-o primă etapă măcelărit de CCR (dar atenÅ£ie, cu o decizie de 5 la 4 – sesizarea a aparÅ£inut PDL) care a considerat* ca fiind neconstituÅ£ionale trei articole.
Noua variantă a proiectului de lege, atenÅ£ie, nu consfiinÅ£eÅŸte primordialitatea participării premierului la reuniunele de la Bruxelles. Primul articol contestat – art.3 – nu prevede altceva decât dreptul (firesc) al Parlamentului de a adopta rezoluÅ£ii privind priorităţile ce trebuie discutate la Bruxelles; al doilea articol contestat – art.18 – deasemenea nu este unul care să avantajeze pe cineva, premier sau preÅŸedinte. Parlamentul decide doar dacă la Bruxelles pe ordinea de zi sunt probleme legate de politica internă a României, caz în care pleacă premierul, sau dacă este vorba de probleme de politică externă, caz în care pleacă preÅŸedintele.
Lui Traian Băsescu nu-i mai convine nici că în cazul în care trebuie să plece premierul la Bruxelles, nu el, ci parlamentul îi dă acest mandat. Mai mult, articolul 18 mai stipulează că „preÅŸedintele României se poate adresa Parlamentului pentru a-ÅŸi prezenta mandatul". AntenÅ£ie, termenul „poate” nu înseamnă că Traian Băsescu este ÅŸi obligat să se adreseze Parlamentului…
Trimiterea la reexaminare a proiectului de lege reprezintă o lovitură dată imaginii în plan extern a premierului Ponta.
Pentru că, mai mult ca sigur, gestul lui Băsescu de a bloca participările lui Ponta la Bruxelles, va fi comentat în fel ÅŸi chip în cancelariile europene. Åži, s-ar putea ca Ponta să fie perceput ca un premier de rang doi, ca să nu zicem „second hand”.
Evident, Parlamentul poate respinge cererea de reexaminare a preÅŸedintelui. Dar, cu siguranţă, atunci Traian Băsescu va ataca legea la Curtea ConstituÅ£ională ,"organism" politic care este la degetul mic al presedintelui! Exact ca in… "pactul de coabitare", in care Ponta se crede Leu, dar de fapt nu este decat un pisoi plangacios!
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.