Premiera nationala – judecători revocaÅ£i din CSM

Premiera nationala – judecători revocaÅ£i din CSM

0 346
Judecătorii Alina Ghica ÅŸi Cristi DanileÅ£ au fost revocaÅ£i marÅ£i din funcÅ£ia de membri ai CSM, fiind pentru prima dată când se ia o astfel de decizie. Alina Ghica a fost revocată cu 11 voturi pentru ÅŸi 7 împotrivă, în timp ce în cazul lui Cristi DanileÅ£ s-au înregistrat 14 voturi pentru ÅŸi 4 împotrivă, a anunÅ£at preÅŸedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală. După pronunÅ£area CSM, DanileÅ£ a părăsit sala, spunând că este ''profund dezamăgit'' de decizie. Plenul CSM a amânat de mai multe ori dezbaterile privind revocarea celor doi membri ai săi, după ce a primit rezultatele centralizate din Å£ară ale votului privind pierderea mandatului de către Alina Ghica ÅŸi Cristi DanileÅ£. Procedura revocării din CSM a celor doi judecători a fost declanÅŸată de Judecătoria Râmnicu Vâlcea ÅŸi Curtea de Apel Cluj. Ulterior, Judecătoria Vâlcea a anunÅ£at că 135 de judecătorii din Å£ară s-au pronunÅ£at în legătură cu revocarea lui DanileÅ£, dintre care 103 au fost favorabile. La rândul său, Curtea de Apel Cluj a anunÅ£at că 424 de judecători de la 13 CurÅ£i de Apel din Å£ară au votat pentru revocarea din CSM a judecătorului Alina Ghica ÅŸi doar 39 de magistraÅ£i au fost împotrivă. Pentru completarea plenului CSM urmează să se declanÅŸeze alegeri la curÅ£ile de apel ÅŸi judecătorii care să-ÅŸi desemneze noii reprezentanÅ£i. Până la alegerea acestora există posibilitatea ca mandatele lui Ghica ÅŸi DanileÅ£ să fie preluate interimar de magistraÅ£ii clasaÅ£i pe locul al doilea la alegerile prin care cei doi au fost desemnaÅ£i membri ai CSM.
 
Judecătorul Adrian Bordea noul vicepreÅŸedinte al CSM Adrian Bordea a fost singurul candidat pentru această funcÅ£ie. Alegerea vicepreÅŸedintelui CSM, programată iniÅ£ial pe 4 ianuarie, a fost amânată de mai multe ori.
În 5 februarie, SecÅ£ia de judecători a CSM a decis, în unanimitate, să susÅ£ină candidatura lui Bordea, reprezentant în Consiliu al ÎCCJ. Anterior alegerii lui Bordea, AsociaÅ£ia MagistraÅ£ilor din România a cerut retragerea candidaturii lui la funcÅ£ia de vicepreÅŸedinte.
Procedura a fost reluată după ce judecătorii Alina Ghica ÅŸi Cristi DanileÅ£ ÅŸi-au retras candidaturile pentru această funcÅ£ie, în contextul în care majoritatea instanÅ£elor din Å£ară votaseră pentru revocarea lor din funcÅ£ia de membru al CSM.  

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.