Pregatiri pentru „Festivalul Olimpic pentru Tineretul European”

Pregatiri pentru „Festivalul Olimpic pentru Tineretul European”

0 131

La inceputul acestei luni, tara noastra si-a depus oficial candidatura pentru organizarea, in 2013, a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) rezervat sporturilor de iarna. La acest eveniment sunt asteptati peste 1.000 de sportivi si 2.500 de oficiali din 45 de tari. Candidatura a fost inregistrata la Asociatia Comitetelor Olimpice Europene, structura prin intermediul careia Comitetul International Olimpic patroneaza aceasta competitie multidisciplinara, cea la care au fost inregistrate si scrisorile de intentie depuse de autoritatile romane in vara acestui an. Comisia Europeana de Evaluare a dat unda verde, acceptand candidatura Romaniei pentru organizare. Olimpiada Tineretului va avea loc in 2013 si va fi gazduita in orasele: Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal, Bran, Rasnov si Brasov. Acesta este primul pas facut de Romania in vederea organizarii Olimpiadei de Iarna din 2022. Este un demers fara precedent al Comitetului Olimpic si Sportiv, avand in vedere unele probleme legate in special de infrastructura. Competitia urmeaza sa se desfasoare in aproape toate statiunile de pe Valea Prahovei si din imprejurimile Brasovului, iar efortul financiar este estimat undeva la 2,5 milioane euro.


In acest sens, primarii care reprezinta Asociatia „Microregiunea Turistica Muntii Bucegi”, din care fac parte si localitatile Brasov, Predeal si Rasnov, s-au reunit, sambata, la Sinaia pentru a pune la punct detaliile legate de organizarea evenimentului. Acestia au discutat pe tema locatiilor destinate fiecarei probe de concurs. Un alt punct fierbinte pe agenta de discutii a fost dezbaterea referitoare la investitiile care se impun.


S-a ajuns la concluzia ca este necesar dezvoltarea unor proiecte privind domeniile schiabile, inclusiv modernizarea instalatiilor de cablu, achizitionarea de tunuri de zapada si de masini de batut omatul. Primele estimari referitoare la aceste proiecte sunt usor descurajabile, stabilindu-se ca sunt necesare investitii de 13 milioane de euro doar pentru bazele sportive, dar se adauga si costurile pentru modernizarea spatiilor de cazare si a mijloacelor de transport a sportivilor si turistilor.


Totusi daca stam sa ne gandim la impactul pe care o astfel de organizare l-ar avea asupra turismului din zona, aceasta investitie ar putea fi, cu adevarat, profitabila.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.