Predealul blocat de …MEDIU!!

Predealul blocat de …MEDIU!!

0 72

Primaria Predeal nu a primit acordul de mediu in cazul proiectului „Dezvoltare domeniu schiabil in statiunea Predeal”, ce prevede proiectarea a noua partii de schi, o partie de sanie, doua trambuline si o arena in Zona Clabucet – Cioplea/Susai, tronsoanele 3 si 4, din cauza nerespectarii termenelor stabilite, informeaza un comunicat al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, reluat de ROMPRES.
Potrivit presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Zoltan Levente Nagy, indiferent cine investeste in Romania trebuie sa stie si sa se conformeze prevederilor legale, iar datele din documentatiile pe care solicitantul le prezinta autoritatilor de mediu trebuie sa fie conforme cu realitatea din teren.
”De asemenea, documentatiile depuse in vederea obtinerii acordului de mediu trebuie sa respecte normativul de continut stabilit de legislatia de mediu in vigoare (memoriul tehnic, planul de situatie, raportul la studiul de impact). Chiar daca suprafetele de teren care sunt propuse pentru investitii nu se afla in arii naturale protejate pot exista alte motivatii care sa determine neemiterea acordului de mediu. Spre exemplu, fondul forestier ce se propune a fi defrisat poate avea functie de protectie a zonei impotriva alunecarilor de teren” a precizat Nagy.
Printre motivele care au stat la baza respingerii solicitarii Primariei Predeal s-a numarat faptul ca pe planuri sau harti nu sunt delimitate cu exactitate lucrarile ce fac obiectul proiectului pentru care a fost solicitat acordul de mediu (partiile de schi si sanie, partiile speciale pentru copii, instalatii, parcurile pentru copii, alimentarea cu apa cu localizarea captarilor si a bazinelor de apa, drumurile care se vor moderniza sau reabilita, parcarile, statiile de plecare sosire instalatii, garaje, birourile pentru administratie si personal, alte lucrari etc.) si nu se precizeaza exact suprafata ce se va defrisa pentru realizarea fiecarui obiectiv in parte.
Un alt motiv invocat de ANPM este acela ca proiectul nu analizeaza posibilul efect cumulat al impactului asupra mediului, care sa cuprinda cele trei etape ale proiectului, cu efectul altor proiecte care presupun defrisare si care sunt realizate sau propuse a se realiza in Predeal. De asemenea, nu se analizeaza impactul acestor defrisari asupra fondului forestier din zona, care are rol de protectie a statiunii Predeal.
Proiectul nu a primit acord de mediu si din cauza necorelarii datelor analizate in studiul de impact asupra mediului referitoare la suprafata care este propusa pentru defrisare cele referitoare la suprafata precizata in certificatul de urbanism nr.703/27.11.2007 cu privire la scoaterea din fondul forestier prin defrisare a suprafetei de peste 44 hectare si a neprezentarii concluziilor studiilor solicitate de evaluator privind posibile alunecari de teren ce pot aparea dupa defrisare si analiza posibilului risc indus de proiect asupra zonei limitrofe a orasului. De asemenea, proiectul nu dispune de o harta cu zonele care se vor defrisa si cu ariile naturale protejate, cu mentionarea in legenda a fiecarei arii protejate si a distantei fata de aria protejata, nu este identificata alta sursa de apa pentru viitoarele instalatii de produs zapada, desi evaluatorul pe acest domeniu a concluzionat ca in acest moment rezervele de apa sunt reduse aproape la zero, nu a fost descris impactul pe care l-ar putea avea acest proiect asupra obiectivelor de patrimoniu cultural, arheologic sau asupra monumentelor istorice si nu au fost specificate masurile care se impun pentru diminuarea efectelor negative.

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.