Precedentul Pitesti se muta la Galati

Precedentul Pitesti se muta la Galati

0 64

O parte dintre siderurgistii de la Mittal Galati – circa 4.000 din cei circa 14.000 de angajati – au hotarat alaltaieri sa declanseze o greva cu scopul de a li se mari (dubla) salariile si sporurile si de a li se imbunatati conditiile de lucru.
In acest sens conducerea combinatului a oferit o marire a retributiei cu 9,5%, marire cu care grevistii nu sunt de acord.
Deasemenea grevistii arata ca, prin reducere de personal, s-a ajuns ca un om sa lucreze cat pentru doi sau chiar trei angajati, dar retributia este aceeasi.
Patronatul a cerut in instanta declararea grevei ca ilegala, insa Tribunalul Galati se va pronunta abia maine asupra legalitatii sau ilegalitatii grevei.
Grevistii mai sunt nemultumiti si de faptul ca patronatul, cu toate insistentele protestatarilor, nu i-a chemat pe acestia la masa tratativelor, ci doar pentru rezolvarea unor probleme tehnice. In acest sens un membru al delegatiei grevistilor a declarat ca reprezentantii patronilor, cum aud de marirea salariilor, cum parasesc sala de sedinte. In acest sens grevistii, care asigura asistenta la utilajele cu foc continuu, au hotarat declansarea grevei generale, in caz ca atitudinea conducerii va ramane in continuare aceeasi.
Nu s-au consemnat incidente mai deosebite sau acte de violenta, insa in aer pluteste o boare de acutizare a conflictului.
Zvonurile lansate cu ocazia grevelor de la Pitesti si Galati avertizeaza asupra posibilitatii renuntarii de investitii in Romania a marilor concerne vizavi de aceste miscari muncitoresti. Dar investitia americanilor de la Emerson la Cluj-Napoca infirma acest lucru.
Iar faptul ca angajatii unor societati controlate de firme occidentale cer drepturi egale cu cele ale colegilor din Occident mi se pare a fi ceva normal si logic, caci am fost si trebuie sa ramanem un popor demn.

Dan Bota

ULTIMA ORA:Curtea de Apel Galati a hotarat aseara, dupa orele 22, suspendarea grevei de la Mittal, aceasta pana azi la ora 12, cand instanta va hotari legalitatea sau ilegalitatea grevei, dupa care, in raport de hotarare, greva poate sau nu continua.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.