Povestea nasterii lui Iisus

Povestea nasterii lui Iisus

0 290

Ingerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu intr-o cetate din Galileea, numita Nazaret, la o fecioara logodita cu un barbat al carui nume era Iosif. Numele fecioarei era Maria. Ingerul a venit la ea si i-a zis: “Bucura-te, tu, careia ti s-a facut mare har; Domnul este cu tine; binecuvantata esti tu intre femei!”. Si ea, vazandu-l, s-a tulburat la cuvantul lui si se intreba in gandul ei ce putea sa fie aceasta salutare.
Ingerul i-a zis: ”Nu te teme, Maria, caci ai aflat har de la Dumnezeu! Si iata, vei ramane insarcinata si vei naste un Fiu, caruia Ii vei pune numele Iisus. El va fi mare si va fi chemat Fiul-Celui-Prea-Inalt. El va imparati peste casa lui Iacov si imparatia Lui nu va avea sfarsit”.
Maria a zis: “Iata, roaba Domnului; faca-mi-se dupa cuvantul tau!”
Si ingerul a plecat. In timpul acela a iesit o porunca de la Cezar August: sa se faca recensamant in toata lumea. Toti se duceau sa se inscrie fiecare in cetatea lui. Iosif s-a suit si el din Galileea din cetatea Nazaret, in Iudeea in cetatea numita Betleem sa se inscrie impreuna cu Maria, care era logodita cu el si care era insarcinata. Pe cand erau ei acolo, s-au implinit zilele cand ea trebuia sa nasca. Si ea a nascut pe Fiul ei Cel intai-nascut, L-a infasat in scutece si L-a culcat intr-o iesle, intr-un staul, pentru ca in casa in care poposisera nu mai era loc pentru ei.
In tinutul acela erau niste pastori care stateau afara in camp si vegheau noaptea imprejurul turmei lor. Si iata, un inger al Domnului a stat deodata langa ei si slava Domnului a stralucit imprejurul lor. Ei s-au infricosat foarte tare dar ingerul le-a zis: “Nu va temeti, caci iata, va aduc o veste buna, care va fi o mare bucurie pentru tot poporul: caci astazi S-a nascut un Mantuitor, care este Hristos, Domnul. Si acesta este semnul pentru voi: veti gasi un prunc infasat in scutece si culcat intr-o iesle.” Dupa ce ingerul a plecat de la ei, pastorii au zis unii catre altii: “Hai sa mergem pana in Betleem si sa vedem lucrul acesta care s-a intamplat, pe care Domnul ni l-a facut cunoscut.” S-au dus in graba si au gasit pe Maria si pe Iosif si pe Prunc culcat in iesle. Dupa ce L-au vazut, au istorisit ce li se spusese despre acest Copil. Toti cei ce i-au auzit s-au mirat de cele ce le spuneau pastorii. Maria pastra toate cuvintele acelea si se gandea la ele in inima ei. Si pastorii s-au intors slavind pe Dumnezeu pentru toate ce auzisera si vazusera si care erau intocmai cum li se spusese.

Dupa ce s-a nascut Iisus in Betleemul din Iudea, in zilele imparatului Irod, iata, au venit niste magi din Rasarit in Ierusalim, zicand: “Unde este Imparatul Iudeilor care S-a nascut? Fiindca I-am vazut steaua in Rasarit si am venit sa ne inchinam lui.” Auzind imparatul Irod s-a tulburat si tot Ierusalimul impreuna cu el. Si adunand pe toti preotii cei mai de seama si pe carturarii poporului, a cautat sa afle de la ei unde trebuia sa se nasca Hristosul. “In Betleemul din Iudeea”, i-au raspuns ei. Magii au plecat si iata, steaua pe care o vazusera in Rasarit, mergea inaintea lor, pana ce a venit si s-a oprit deasupra locului unde era Copilasul. Cand au vazut ei steaua, s-au bucurat nespus de mult. Si intrand in staul, au vazut Copilasul cu Maria, mama Lui, s-au aruncat cu fata la pamant si I s-au inchinat; apoi si-au deschis visteriile si I-au adus daruri: aur, tamaie si smirna.

Acestea sunt marturiile din Biblie despre nasterea lui Iisus. Impresionant este faptul ca el si-a inceput viata pe pamant intr-un loc foarte sarac, int-o iesle, culcat in fan. Crestinii cred ca exact asta a fost planul lui Dumnezeu, pentru ca Iisus sa vina pe lume ca o persoana saraca, umila, nu ca un rege puternic si bogat. Darurile magilor au de asemenea o semnificatie speciala. Ei I-au adus aur (un dar ce se face regilor), tamaie (ca o recunoastere a sfinteniei pentru ca tamaia se aprinde in locurile de inchinaciune) si mir (ulei pe care everii obisnuiau sa-l dea celor care erau condamnati la moarte prin crucificare – simbol al mortii prin crucificare al lui Iisus).
Steaua care a aparut inaintea magilor simbolizeaza sperante si idealuri foarte inalte.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.