Portile din centrul vechi al Brasovului vor fi restaurate

Portile din centrul vechi al Brasovului vor fi restaurate

0 207

Marile porti sasesti din centrul vechi al Brasovului, care dau culoare locala orasului nostru si sunt o emblema a istoriei nemtesti pe care acestea o evoca mandru au intrat in vizorul restauratorilor.
Fundatia Pro Patrimonio a observat starea deplorabila in care acestea se afla pentru ca proprietarii nu s-au ingrijit sau nu au avut resursele financiare necesare pentru conservarea lor. Acestia, fie au parasit locuintele respective, fie sunt pensionari care nu dispun de banii necesari pentru reabilitarea acestor „monumente istorice” locale.
Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural si Biserica Evanghelica au devenit parteneri, alaturi de Fundatia ProPatrimonio si au intocmit o lista cu noua porti care ar fi raspuns criiteriilor necesare pentru a fi reconditionate, informeaza prinbrasov.ro.
In prezent, dintre portile alese patru au fost reparate si remontate. Este vorba despre Brancoveanu 16, Baritiu 7, Cerbului 23 si Vasile Saftu 3. In plus, o alta poarta, Baritiu 22, se afla in atelierul de restaurare.
Costurile sunt suportate in proportie de 95 % de catre Fundatia ProPatrimonio si partenerii sai, restul de 5 % fiind platit de proprietari.
Lucrarile sunt realizate de mesteri specializati in conservarea lemnului si metalului care folosesc materiale si tehnici traditionale.
Fundatia Pro Patrimonio, o organizatie neguvernamentala nonprofit internationala, cu filiale in Marea Britanie, Franta si Statele Unite, a fost infiintata in anul 2000, principalele sale obiective fiind: salvarea, conservarea si restaurarea mostenirii arhitecturale si culturale, lobby pentru protejarea acesteia, cresterea notorietatii acestor actiuni in fata romanilor si sprijin pentru restaurarea si repunerea in folosinta a unor cladiri, pentru a fi introduse in circuitul cultural si economic, precum si promovarea mestesugurilor si tehnicilor traditionale din constructii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.