Popriri masive pe pensiile varstnicilor brasoveni

Popriri masive pe pensiile varstnicilor brasoveni

0 138

Concetatenii nostri de varsta a treia s-au dovedit mai nechibzuiti decat tinerii. O multime de pensionari din Brasov au angajat credite pe care nu mai pot sa le returneze Unul dintre ei a contractat nu mai putin de 11 credite, desi are o pensie de doar 845 de lei. Alt pensionar brasovean are o poprire de 70.000 de lei, in urma unui litigiu pe casa. In situatia celor doi sunt alte cateva sute de pensionari care nu si-au achitat la timp datoriile, iar acum li se pune poprire. Cu toate acestea, numarul pensionarilor datornici la banci sau CAR-uri este mai mic decat anul trecut.
Popririle se instituie in baza unor hotarari judecatoresti in contul datoriilor pe care pensionarii le au catre banci, CAR-uri si alte institutii de creditare ori Directia de Finante Publice. Datornicilor li se opreste 33% din pensie, bani care sunt impartiti creditorilor in functie de valoarea imprumutului. La Brasov, un pensionar a reusit performanta de a contracta 11 credite, desi are o pensie de numai 845 de lei. Banii opriti din pensie sunt impartiti intre bancile la care brasoveanul nu si-a platit ratele. Intr-o situatie similara se afla un alt pensionar, care are o poprire de 70.000 de lei, din cauza unui litigiu pe casa.
In situatia celor doi se mai afla alti 850 de pensionari din judet. Cu toate acestea, conducerea Casei Judetene de Pensii sustine ca numarul pensionarilor cu popriri a scazut fata de anul trecut.
Pe de alta parte, bancile si-au luat si ele cateva masuri de siguranta in cazul pensionarilor. Astfel, pentru a putea sa ia credit, un varstnic trebuie sa aiba o pensie de minim 800 de lei, iar la terminarea creditului sa aiba cel mult 65 de ani. In plus, acesta va aduce si cateva garantii. Potrivit bancilor, pensionarii care iau credite reprezinta cel mult 10% din numarul debitorilor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.