Pompierii brasoveni isi serbeaza azi ziua

Pompierii brasoveni isi serbeaza azi ziua

0 79

Pompierii brasoveni vor serba astazi, 13 septembrie, Ziua Pompierilor din Romania.
Cu aceasta ocazie, se va rememora episodul din istoria nationala, lupta purtata pe Dealul Spirii, cu 162 de ani in urma, de compania din Bucuresti condusa de capitanul Pavel Zaganescu, impotriva invadatorului otoman venit sa infranga prin forta armelor miscarea
revolutionara de la 1848.
Printr-o coincidenta, in aceeasi zi de 13 septembrie, cu putin timp inaintea sosirii trupelor otomane avusese loc inmanarea noilor drapele ale Regimentului 2 infanterie. Solemnitatea a influentat moralul si devotamentul ostasilor, vointa de a apara demnitatea nationala. Aceeasi stare de spirit ii caracteriza si pe ostasii Companiei de Pompieri comandati de capitanul Pavel Zaganescu; acestia voiau sa mearga cu totii la cazarma din Dealul Spirii, convinsi de iminenta unui conflict armat cu otomanii. Soldatii lasati pentru paza cazarmii au cerut comandantului lor: „Luati-ne si pe noi, nu ne lasati in cazarma, ca pe niste nevrednici, caci daca acolo, in Dealul Spirii, va fi vreun razboi, noi vrem sa murim cu fratii nostri.”
Primul Parlament al Romaniei, apreciind sacrificiul eroilor de la 13 septembrie, curajul si patriotismul pompierilor militari, acorda in anul 1860 participantilor la eroicul act pensii pe viata si prima medalie romaneasca: PRO VIRTUTE MILITARI, iar in 1863, cand ostirea romana primea noile drapele, nu intamplator domnitorul Alexandru Ioan Cuza alegea pentru aceasta festivitate data de 13 septembrie.
Astfel, pentru sarbatorirea acestei zile, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Tara Barsei” al judetului Brasov va organiza un ceremonial comemorativ.
Evenimentul va avea loc azi, 13 septembrie, in Piata Tricolorului (in fata Primariei), incepand cu orele 11.00. Din program fac parte o slujba religioasa in memoria eroilor pompieri, cuvantarile oficialitatilor si parada cu forte si mijloace.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.