Politizarea si etnicizarea excesiva a unor lideri maghiari

Politizarea si etnicizarea excesiva a unor lideri maghiari

0 85

Consiliul Director al Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures a constatat desfasurarea unei extinse campanii de presa, de catre liderii formatiunilor politice si civice maghiare, prin care se urmareste politizarea si etnicizarea excesiva a unei actiuni administrative normale, de recenzare a populatiei si locuintelor tarii, pe baza normelor si practicii europene in materie.
Prin utilizarea unor mijloace de propaganda si chiar manipulare se urmareste cresterea artificiala a numarului etnicilor maghiari, ca baza demografica, in scopul continuarii demersurilor pentru obtinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice. Metodele folosite amintesc de practicile din timpul Imperiului Austro-Ungar, cand etnia era echivalata cu limba vorbita cel mai bine , dar si de perioadele recente, dupa 1990, cand, opinia publica din tara si strainatate era dezinformata cu privire la existenta in Romania a trei, apoi a doua milioane de maghiari!
Din analiza discursului liderilor politici si civici si ai formatorilor de opinie maghiari, rezulta ca obiectivul principal al acestei campanii, este unul electoral, care urmareste atragerea a cat mai multi aderenti de catre fiecare formatiune politica maghiara. Se readuc in dezbaterea publica falsele teze ale pericolului deznationalizarii maghiarilor din Romania, ale pierderii drepturilor identitare castigate, ale discriminarii si intolerantei practicate fata de etnicii maghiari, de catre Statul Roman.
Deplangem ipocrizia celor care, pe de o parte solicita implinirea umana si profesionala, a tinerilor maghiari pe meleagurile natale, iar pe de alta parte, prin scolarizarea exclusiva in limba maghiara a acestora, ii pregatesc pentru emigrarea in Ungaria.

Avand in vedere consecintele negative a unor astfel de demersuri, Consiliul Director al Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures solicita institutiilor abilitate ale Statului Roman, raspunzatoare pentru desfasurarea in bune conditiuni a recensamantului populatiei si locuintelor, din octombrie 2011, sa asigure:
– neimplicarea factorilor politici si etnici in influentarea rezultatelor recensamantului; inregistrarea corecta, liber consimtita, a apartenentei etnice, in mod deosebit a persoanelor cu dubla ascendenta identitara, a membrilor familiilor etnic mixte, a romilor si a credinciosilor romano-catolici din Moldova;
– intensificarea controalelor asupra corectitudinii recenzarii populatiei, in special, in localitatile cu populatie etnic mixta.
Consiliul Director al FCRCHM va monitoriza desfasurarea recensamantului populatiei si locuintelor, din octombrie 2011, in judetele Covasna, Harghita si Mures, informand institutiile competente si opinia publica despre eventualele nereguli si disfunctionalitati.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.