Politistul ca balerin si gradinar

Politistul ca balerin si gradinar

0 66

Cu sau fara legatura cu agitatia din campania electorala incheiata cu epuizarea turului doi de scrutin, anchetatorii de la DNA au desfiintat cuibul politistilor spagari de la Serviciul Inmatriculari din Pitesti-Arges. Dupa cinci luni de filaj, mascatii au saltat intreaga retea de baieti destepti in uniforma, la care se gasisera diverse sume, de la cateva sute pana la cateva mii de euro, provenite din inlesnirea obtinerii carnetului de conducere de catre clienti mai mult sau mai putin dubiosi. Insusi inspectorul Piedone, proaspat ales primar de sector in Capitala, supraponderalul justitiar de Bucuresti, ravasitorul de tarabe si de depozite ilegale in urma cu ceva vreme, se numara printre profitorii micii mafii de la inmatricularile pitestene.
Pana la spaguirea propriu-zisa a cinstitilor lucratori argeseni, doritorii de permise pe sub mana trebuiau sa mai indeplineasca marunta formalitate de a dovedi ca locuiesc undeva pe Arges in gios. Asa au aparut sumedenie de adrese fictive ori unele reale, dar ai caror locatari au marturisit ulterior ca nu i-au vazut niciodata la fata pe profitori, scosi soferi cu acte-n regula de catre politistii corupti.
Ceea ce face deliciul acestui minuscul fragment din marele tablou al coruptiei mioritice este faptul ca aproape intreg biroul de politie era atins de plaga. Fenomenul nu se mai multumeste de mult sa se reduca la cazuri izolate ci infecteaza cate un departament intreg din varii sectoare ale patriei dragi.
O punere sub acuzare la grup in randul politistilor s-a mai intamplat in randul lucratorilor craioveni, care pot fi numiti gabori fara nici o teama ca-i jignim. Practic, toate efectivele fortelor de ordine erau pe-o mana cu interlopii locali, facand din Craiova un paradis al faradelegii si un infern pentru cetateanul naiv care-si inchipuia prosteste ca Politia e facuta sa-l apere de raufacatori.
Coruptia de grup este mai eficienta si, paradoxal, atrage mai greu atentia. Padurea se poate ascunde linistita in spatele copacilor pentru ca imaginatia refuza sa accepte cat de adanca este gangrena.
Aproape simultan cu stirea despre umflarea politistilor corupti a venit vestea despre cursurile de balet pe care-ar trebui sa le urmeze politistii de la Circulatie. Cu alte cuvinte, un instructaj util despre cum sa iei o spaga mai cu gratie.
Ma-ntreb ce fel de cursuri i-ar ajuta pe gaborii craioveni, dupa ce-au jucat ani de zile in pelicula „In sectie cu dusmanul”. Dupa atata vreme de cultivat lumea interlopa, ar merge unse cateva ore inocente de gradinarit.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.