Politica pe stanga – o alianță PSD cu Pro România în pragul...

Politica pe stanga – o alianță PSD cu Pro România în pragul negocierii

0 144

Duminică, 16 februarie 2020, un eveniment politic programat în care, „asteroizi” rupți din PSD, agregați la Pro România, au luat startul spre agrearea și ocuparea unui loc solid pe stânga politicii dâmbovițene.

Victor Ponta, preşedintele Pro România – colegii de partid „să se bazeze doar pe ei” în bătăliile electorale
„Eu sunt la Pro România şi numai la Pro România o să fiu, şi mă bazez doar pe Pro România. Dacă m-aş baza pe altcineva ar însemna să fac de fiecare dată aceeaşi greşeală. (…) Mai departe vă rog să vă bazaţi doar pe dumneavoastră în bătălia electorală care urmează, doar pe dumneavoastră. (…) Suntem Pro România, ne batem pentru candidaţii Pro România „, a declarat duminică Victor Ponta.
„După cum vedeţi, cred că sunt cel mai vocal pe zona de sănătate la ceea ce face PNL greşit. La fel, avem în manifestul de azi nişte idei şi proiecte legate de fiscalitate, legate de administraţie pe care. Dacă vrea să le sprijine şi PSD, după ce îşi rezolvă problemele interne, ar fi foarte bine”, a adăugat liderul Pro România.
Ponta a lansat, duminică, la Convenţia anuală, Manifestul Pro România 2020-2024, care propune o serie de măsuri prioritare care să ajute la dezvoltarea României.
Documentul propune schimbarea sistemului fiscal prin trecerea la o impozitare diferenţiată, progresivă, a salariilor şi pensiilor mari, precum şi uniformizarea cotei la alimente cu cea de la serviciile de turism, respectiv TVA 5%.

O altă măsură vizează o reforma administrativă:
– reducerea numărului de judeţe de la 41 la 15,
– reducerea numărului de unităţi administrativ teritoriale de la 3.300 la maxim 1.500
– reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 – 200 deputaţi şi 100 senatori.
Pro România susţine şi o reformă în salarii, mai exact introducerea salariului minim european în forma propusă de Parlamentul European

„Nu votăm Guvernul Orban. Exact ceea am făcut la votul iniţial la Guvernul Orban: nu participăm la ceea ce este o piesă de teatru de prost gust. (…) Nu am considerat că Guvernul Orban poate să guverneze România şi nu l-am votat, iar în comisii (vom vota – n.r.) în funcţie de cum se comportă respectivul ministru. Sunt miniştri foarte buni şi sunt miniştri foarte slabi. (…) De ce să fiu contra lui Aurescu sau a lui Ciucă, dacă fac lucruri bune?”, a declarat Victor Ponta la finalul Convenţiei anuale a Pro România.
În ceea ce-l priveşte pe ministrul sănătăţii, Victor Costache, Ponta a arătat că parlamentarii PRO România ar vota pentru „ridicarea imunităţii (pe care o are în acest moment din nu ştiu ce zone), în sens figurat”.
Pe de altă parte, liderul Pro România spune că ar fi fost bine să fie organizate alegeri anticipate încă din luna noiembrie a anului trecut. „Da, e foarte bine, trebuia să facem anticipate din noiembrie. Am pierdut trei luni şi aceste trei luni ne vor costa foarte tare”, a susţinut el. 
Întrebat la finalul Convenţiei Naţionale anuale dacă Pro România acceptă o alianţă cu PSD pentru alegerile locale, Ponta a spus: „Nu cred că a vorbit astăzi cineva în mod concret despre o alianţă”.

Ponta a adus liderii PSD pe scenă, la Pro România.

Marcel Ciolac la convenția Pro România
Știu că sunt mulți colegi care nu vor o alianță cu Pro România, știu că și dintre dvs sunt unii care nu vor alianță cu PSD. Vă respect opinia și nu o pun înaintea unor ambiții ale mele și ale lui Ponta, dar nu ați vrea să îi întrebăm și pe români ce vor?” , a declarat Ciolacu.
Partidul Social Democrat îşi propune „un proiect ambiţios”, dar va încerca şi „alianţe politice pentru viitoarele alegeri”, a anunţat duminică preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu.
„Nu ştiu ce decizie veţi lua, dar eu sunt hotărât să ascult de români, sunt hotărât, alături de colegii mei, să avem un proiect ambiţios. PSD, ori de câte ori i s-a cântat Prohodul, a ieşit mai întărit. Să ne vedem de drumul nostru, să încercăm alianţe politice pentru viitoarele alegeri. În schimb, repet, decizia o să vă aparţină dumneavoastră, luaţi-o după ce vorbiţi şi cu vecinii dumneavoastră şi cu prietenii, lăsaţi apa să treacă să astupe anumite răni care au apărut între noi şi haideţi să vedem interesul românilor şi interesul naţional, nu al lui Gabi Oprea (liderul UNPR – n.r.). Realul interes să scăpăm odată (…) de această dreaptă iresponsabilă „, a declarat Marcel Ciolacu, la Convenţia anuală a PRO România.

Victor Ponta a invitat-o pe Firea să ia cuvântul la reuniunea Pro România, reproșându-i însă modul în care gestionează Bucureștiul: ”Vreau să-i spun, ca bucureștean, că nu sunt mulțumit și mă aștept la mult mai mult ”. El i-a mulțumit însă pentru că a venit la eveniment. Ponta a făcut aluzie la o alianță în perspectiva alegerilor locale. ”Vreau să găsim soluția ca Bucureștiul să se schimbe așa cum nu a reușit din cauza unor orgolii”, a spus fostul lider al PSD.
Firea a spus și ea că își dorește o alianță cu Pro România, și dacă nu se poate la nivel național, atunci la București. Ea a mai precizat că va discuta eventuale detalii tehnice.

inchide

Mediafax, citând surse din PSD, susține că Mihai Tudose şi Claudiu Manda Manda s-au opus participării liderului PSD la evenimentul lui Victor Ponta.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că partidul pe care-l conduce nu vede care este rostul alegerilor anticipate, argumentând că „nu vede ce poate câştiga România dintr-un astfel de demers”.
ALDE nu va merge pe fenta cu anticipatele, nu pentru că ne e frică, ci pentru că nu văd sensul lor, nu văd ce poate să câştige România şi ce pot să câştige românii dacă alegerile se vor ţine cu trei sau patru luni înainte. Dacă ar fi fost, poate cu un an, un an jumătate, sigur că ar fi avut un sens politic. Stau şi-mi pun întrebarea pe care cred şi-o pun mulţi: ‘Ce nu poate face Guvernul Orban astăzi şi ar putea să facă după anticipate?’ I-a pus cineva vreo piedică? Slavă Domnului că nu! Nu am observat acest lucru. (…)
Încep să cred din ce în ce mai mult că scopul este a de păcăli românii, acum, la alegeri anticipate, pentru ca mai apoi să vină cu un program de austeritate care să includă neaplicarea programului de creştere a pensiilor, a alocaţiilor şi a salariilor„, a afirmat Tăriceanu, duminică, la Convenţia anuală a PRO România. Tariceanu afirmă că ALDE va merge fără alianțe la următoarele elegeri.

Între cei care au luat cuvântul Convenţia Pro România s-au aflat Mircea Diaconu, Claudiu Crăciun – preşedinte DEMOS, Gabriela Firea – preşedinte PSD Bucureşti, Alexa Coita – Platforma Social Liberală.

-3:06:36Open in a new tabConvenţia Anuală Pro România #ŢinemCuRomâniaPosted by Victor Ponta78,536 Viewsapp-facebook

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.