Platile in cadrul programului SAPARD, suspendate

Platile in cadrul programului SAPARD, suspendate

0 98

Ministerul Economiei si Finatelor anunta ca in urma unei misiuni de audit de monitorizare regulata din iunie 2008, Comisia Europeana a semnalat autoritatilor romane, conform procedurilor standard, unele deficiente in implementarea programului SAPARD. Pana la remedierea acestora, Comisia Europeana a suspendat temporar procesarea cererii de plata transmise anterior in valoare de 28,3 milioane euro.
Autoritatile romane au demarat deja implementarea planului de actiune stabilit pentru remedierea celor semnalate. In acelasi timp, s-a decis ca toate platile catre beneficiarii finali vor fi reluate imediat ce se va finaliza implementarea masurilor din plan care sunt relevante pentru procesarea cererilor de plati.
Ministerul spune ca in ultimele saptamani s-au realizat verificari suplimentare efectuate de catre expertii APDRP atat pe teren, cat si la nivel de documente pentru cererile de plata depuse la APDRP, inainte ca acestea sa fie autorizate.
In ceea ce priveste verificarea documentara, in baza recomandarilor expertilor auditori, APDRP a decis ca la nivelul primirii cererilor de plata sa nu fie acceptate dosare incomplete care impiedica evaluarea corespunzatoare a cererilor de plata. In prezent, toate cererile de plata incomplete sunt respinse.
Un alt element de intarire a controlului il constituie, potrivit ministerului, verificarea de catre Directia de Control si Antifrauda din cadrul APDRP a tuturor proiectelor finalizate, nu doar a celor prevazute prin esantioanele obisnuite de control.
In prezent, expertii APDRP lucreaza la reverificarea tuturor cererilor de plata din sistem pentru a putea certifica si aproba aceste cereri.
Autoritatile romane vor relua transmiterea cererilor de fonduri la Comisia Europeana dupa obtinerea unei asigurari din partea unui auditor independent ca deficientele semnalate au fost solutionate. Se estimeaza ca suspendarea platilor va avea loc pana la 31.12.2008.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.