Plată mai rapidă a despăgubirilor în cazul RCA City Insurance

Plată mai rapidă a despăgubirilor în cazul RCA City Insurance

0 49

Falimentul companiei de asigurări City Insurance și presiunea asiguraților a obligat Guvernul să modifice (miercuri), printr-o ordonanţă de urgenţă legea privind funcţionarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor. Astfel, va fi permisă mai repede plata despăgubirilor cuvenite în baza unei poliţe RCA emise de City, fără ca păgubiţii să mai aştepte finalizarea procedurii de faliment.  
Modificările făcute azi vor permite şi majorarea plafonului de garantare, de la 450 de mii de lei la 500 de mii de lei. Ministrul de Finanţe, Dan Vîlceanu declara: Fondul (de garantare n.r.) este îndreptăţit să efectueze plăţi aferente despăgubirilor cuvenite creditorilor de asigurări, în termen de 60 de zile, şi aici urmează modificarea: termen calculat de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare şi constatare a existenţei indiciilor stării de insolvenţă a asigurătorului. Până acum puteai aplica într-un termen de la intrarea în faliment, deci, practic, se întâmplă mai repede cererea pe care poţi să o faci către Fondul de Garantare.  
City Insurance era lider de piaţă cu 3 milioane de poliţe RCA emise, iar premierul Florin Cîţu a cerut astăzi mai multe anchete în acest caz. El crede că Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Fiscul ar trebui să prezinte public rezultatele rapoartelor cu privire la City Insurance.

Asiguraţii companiei City Insurance vor fi despăgubiţi în continuare
Procurorii de la crimă organizată vor investiga, la solicitarea acţionarilor City Insurance, modul în care a fost administrată compania.
Acţionarii au făcut plângere penală la DIICOT şi îi acuză pe angajaţii din România, care au gestionat compania de asigurări, de constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune şi delapidare.  
Directorul general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (o asociaţie patronal), Alexandru Ciuncan, a declarat la RRA că intrarea în incapacitate de plată a societăţii City Insurance s-a produs aproape după modelul Astra, însă acum asiguraţii şi păgubiţii sunt mai bine protejaţi.
E bine de ştiut dacă deţineţi o poliţă de asigurare emisă la această companie City Insurance că poliţa de asigurare rămâne în continuare valabilă. Asta înseamnă că puteţi circula în continuare pe drumurile publice, iar în cazul unor controale în trafic nu veţi fi sancţionaţi. Totodată, mai înseamnă şi că în măsura în care sunteţi vinovaţi de producerea unui accident rutier, care s-a soldat cu pagube materiale şi/sau cu vătămări corporale, atunci păgubiţii vor fi despăgubiţi într-un plafon degarantare de 450.000 de lei„, a explicat Alexandru Ciuncan.  
Fondul de garantare a asiguraţilor, care a început să primească deja cereri pentru plata daunelor de la asiguraţi City Insurance, a postat pe site-ul propriu o serie de formulare şi de informaţii utile, care să-i ajute pe oameni să ştie ce au de făcut în continuare.
Firma City Insurance era lider de piaţă, cu aproape trei milioane de poliţe RCA emise.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.