Planeta care orbiteaza… invers

Planeta care orbiteaza… invers

0 183

Prima planeta retrograda, descoperita de astronomii britanici

Prima planeta care graviteaza pe orbita intr-o directie opusa miscarii de rotatie a stelei ei a fost descoperita de astronomii britanici, potrivit informatiilor dintr-un studiu publicat in Astrophysical Journal, informeaza bbc.co.uk.
Planetele se formeaza din acelasi nor gazos care da nastere si stelei in jurul carora graviteaza, iar oamenii de stiinta considera ca miscarea lor de rotatie ar trebui sa aiba aceeasi directie cu cea a stelei lor.
Specialistii sunt de parere ca aceasta planeta a fost impinsa pe o orbita „retrograda” fie de o alta planeta, fie de o stea care a trecut la mica distanta de ea.
Coel Hellier, de la Universitatea Keele din Staffordshire, Marea Britanie, este de parere ca planetele cu orbite retrograde reprezinta cazuri foarte rare.
Cercetatorii au identificat deja directia de rotatie a altor 16 exoplanete – planete din afara sistemului nostru solar. Acesta este singurul caz cunoscut de specialisti al unei planete cu orbita retrograda. Toate celelalte exoplanete graviteaza in aceeasi directie in care se invart si stelele lor.
Noul obiect cosmic, numit WASP-17b, este cea de-a 17 exoplaneta descoperita de Wide Area Search for Planets (WASP), un consortiu al universitatilor britanice.
Aceasta planeta gazoasa este de doua ori mai mare decat Jupiter, insa are jumatate din masa acestuia. WASP-17b a fost descoperita folosind o retea de telescoape care monitorizeaza sute de mii de stele.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.