Pixelul albastru si Spatiul Schegen

Pixelul albastru si Spatiul Schegen

0 123

Traian Basescu este urmarit, se pare, de blestemul filmuletelor cu scene tari. Inregistrarea cu scatoalca trasa (sau nu) pustanului obraznic – „poate m-anjurat copilu’, poate i-a zis doamnei ceva urat, nu stiu, o sa ma uit si o sa va spun” – este deja arhicunoscuta in peisajul mediatic si a facut maximum de valva posibil. Incidentul a fost ultravizualizat si megainterpretat. In potopul de argumente furnizate de acuzatori si acuzat nu s-au despartit inca apele, care au fost lasate sa balteasca intr-o incertitudine dubioasa. Impotriva evidentelor vizuale – care pot, ce-i drept, sa fie si inselatoare – partizanii presedintelui au furnizat probele unei pretinse interventii de montaj si au introdus intr-o ecuatie ce parea simpla celebrul si vulnerabilul pixel albastru, care poate rasturna semnificatia unei imagini. Scandalul s-a stins, au ramas niste intrebari si niscai banuieli, dar nimeni nu mai are timp sa se ocupe de ele, pentru ca pe ecranele patriei se succeda mereu alte chestii interesante.
De pilda, filmuletul dintr-o pauza a Summitului de la Lisabona, faimosul de-acum scurt duel gestual cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, privat de aportul spumos al unei conversatii tensionate care nu se aude. Tot lipsa titrarii ne vaduveste de sarmul dialogului dintre Traian Basescu si Silvio Berlusconi, desi gesturile premierului italian sunt mai elocvente decat o mie de cuvinte. La final, pare sa reiasa ca Sarko i-a dat rau cu flit lui Basesco, care s-a refugiat jignit in bratele lui Silvio. E varianta pe care o respinge presedintele Romaniei, care a linistit media si carcotasii in genere, declarand ca totul a fost doar un schimb amical de replici, ca-ntre baieti sefi de state in pauza unor discutii plictisitoare.
S-ar putea ca Traian Basescu sa se vada nevoit acum sa-si contrazica versiunea. Asa cum bine stiti, ministrii de Externe ai Frantei si Germaniei nu ne vor in Schengen la finele lui martie 2011. Nemtii si frantujii invoca carente grave in justitie, securitatea frontierelor si cred, in general, ca ar trebui sa mai asteptam 6 luni dincolo de gardul Schengen. Pana si dusmanii lui Basescu acuza Franta si Germania de discriminare la adresa Romaniei, si le amintesc amandurora de recentul raportul de evaluare pozitiv si de amanuntul ca ne pazim frontierele cu sistemele de supraveghere ale firmei franco-germane EADS. Seful statului spune chiar ca nu vom accepta astfel de atitudini nici din partea statelor puternice ale Europei.
Contextul e numai bun pentru reactivarea pixelului albastru, scanteie din flacara violet. Nu m-as mira ca expertii video de la Cotroceni sa reinterpreteze sceneta micului schimb de gesturi nervoase de la Lisabona intre Basescu si Sarkozy. Trantirea usii Schengen in fata Romaniei ar putea fi foarte bine pusa pe seama iritarii evidente a cocoselului galic, care nu ne suporta pur si simplu si are alergie la noi, la tiganii nostri si la insistentele lui Basescu. Ar fi mult mai simplu decat sa recunosti dezastrul din justitie si sa accepti ca nu inspiri incredere ca tara dintr-o mie de motive. Foarte probabil ca zilele astea, slugile de la TVR sa gazduiasca o emisiune instructiva, cu proiectia video a scenetei de la Lisabona, pe care presedintele sa o rastalmaceasca si s-o reinterpreteze belicos cu aceeasi gratie cu care ne-a livrat prima versiune pacifista: „Poate m-anjurat frantuzu’, poate i-a zis ceva urat lui Silvio, nu stiu, ma uit pe sondaje si va spun”.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.