Petrom: Sectorul energetic romanesc va fi afectat de criza internationala

Petrom: Sectorul energetic romanesc va fi afectat de criza internationala

0 115

Romania nu este imuna in contextul crizei financiare internationale, si cu atat mai putin sectorul energetic, a declarat, marti, la Forumul “Energia in Europa Centrala si de Est”, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.
“In contextul crizei financiare si economice internationale, problema energiei este critica. Multi spun ca Romania este protejata. Romania nu este imuna crizei, cu atat mai putin sectorul energetic”, a afirmat Mariana Gheorghe.
Criza financiara ar putea avea impact asupra termenelor proiectelor si strategiilor din domeniul energetic, potrivit sursei citate.
Principalele puncte ale sectorul energetic care vor fi afectate de criza sunt cresterea cererii de energie finala, estimata la 45 la suta in 2020 comparativ cu 2005, precum si dependenta de importuri, pentru care este estimata o crestere de 50 la suta pana in 2020, potrivit reprezentantului Petrom.
“Printre provocarile la care va trebui sa raspunda Romania se numara implementarea standardelor europene si nevoia de investitii masive. Criza financiara va reduce accesul la finantari in domeniu energetic”, a adaugat Mariana Gheorghe.
Declinul productiei de titei a fost oprit din anul 2007, potrivit directorului Petrom. “In perioada urmatoare trebuie sa mentinem ridicata productia de petrol”, a mentionat acesta.
Petrom a investit 4,3 miliarde de euro in perioada 2005 – iunie 2008 in productie, exploatare, rafinare si marketing, in domeniul gazelor si petrolului, conform sursei citate.
Compania Petrom a realizat o cifra de afaceri de 4,73 miliarde de lei in trimestrul trei al acestui an, in crestere cu 46 la suta comparativ cu perioada similara a anului trecut. Profitul net al companiei a atins 626 milioane de lei in trimestrul trei din 2008, in scadere cu cinci la suta comparativ cu trimestrul similar din anul precedent. In primele noua luni din acest an, profitul net al companiei a atins valoarea de 2,29 miliarde de lei, in crestere cu 48 la suta comparativ cu perioada similara a anului trecut.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.