Peste 3 miliarde de euro pentru modernizarea cailor ferate romane

Peste 3 miliarde de euro pentru modernizarea cailor ferate romane

0 137

Daca ati fost nevoiti sa parcurgeti drumul de la Brasov la capitala si, neavand de ales, a trebuit sa luati trenul, atunci, cu siguranta, ati observat starea deplobrabila in care se afla calea ferata pe acest tronson.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a alocat circa 3,40 miliarde lei in urmatorii sase ani pentru modernizarea liniilor de cale ferata Bucuresti – Brasov, Bucuresti – Constanta, Curtici – Simeria si Craiova – Calafat, potrivit unui document al ministerului, citat de Railway Insider, relateaza Agerpres.
O prioritate va fi modernizarea liniei Curtici-Simeria, care va beneficia, in urmatorii sase ani, de 1,22 miliarde lei.
Un alt proiect pe agenda MTI este reabilitarea liniei Craiova-Calafat pana in 2015, care va costa 1,4 miliarde lei.
Sectiunea Baneasa-Fetesti apartinand tronsonului Bucuresti-Constanta va primi fonduri de 416,63 milioane lei, in urmatorii patru ani.
Modernizarea liniei Bucuresti-Brasov necesita o finantare de 372,18 milioane lei in urmatorii doi ani. Pana la sfarsitul anului trecut, MTI a alocat 176,82 milioane lei, iar in 2009 va aloca 344,85 milioane lei, de aproape patru ori mai mult decat anul trecut.
Lucrarile la sectiunea Bucuresti-Campina au fost finalizate in 2005, in prezent lucrarile desfasurandu-se pe portiunea Campina-Predeal.
In prezent, se circula pe un singur fir de cale ferata, motiv pentru care numarul convoaielor de trenuri a fost redus la minimum, dar chiar si asa trenurile ajung cu intarzieri de zeci de minute, poate chiar si ore, pentru a ajunge la destinatie.
Pentru realizarea studiilor de fezabiliate, prefezabilitate, dar si a altor studii ministerul de resort va cheltui in acest an 50,49 milioane lei, in scadere cu 55 la suta fata de anul trecut. Se prevede ca in 2012 sa se aloce pentru aceste activitati 3,54 miliarde lei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.