Peste 1.300.000 funcționari încarcă zilnic nota de plată a Statului

Peste 1.300.000 funcționari încarcă zilnic nota de plată a Statului

1 72
3D business man with red growth arrow vector image symbol icon

Un scurt remember de istorie recentă…
În 2004, guvernarea Năstase ne-a lăsat un aparat bugetar de vreo 800.000 de slujbași. De atunci, cu fiecare guvernare, efectivele de personal bugetar au tot sporit.
În prezent, iată-ne „slujiti” de un corp de lucrători mult mai numeros în domeniul public, alcătuit din aproaoe 1.300.000 de persoane.
Polonia, cu o populație de 40 de milioane de locuitori, are doar 800.000 de lucrători în aparatul de stat.
La noi, situația este aproape dilematica: exodul cetățenilor români „în afara” bate spre patru mlioane…
Deci populația României a scăzut cu aproape o cincime! Și atunci cum se face ca bugetarii s-au înmulțit ca ciupercile cu mai bine de 50 % în cei 20 de ani care au trecut de la mandatul Guvernului Năstase? Indiferent de guvernele care s-au perindat pe la butoanele puterii în România!
Mai mult: cu toate că statul e deservit de mai multi salariați, administrarea acestuia este tot mai ineficientă și deficitele se înmulțesc și devin tot mai mari!
Fără performanță în sectorul public, cetățenii și mediul economic sunt „mulsi” precum caprele… Cu toate acestea, ponderea încasărilor la buget în PIB ne situează pe ultimul loc în Europa, cu o cota de abia 27 %.
Media europeană, la acest indicator, este de 40-42 %…
Nereformat, statul toacă resurse ca un capcaun si se împrumută în draci pentru a acoperi cheltuielile curente de funcționare.
Riscul de deficit excesiv e aproape inevitabil!
Datoria publică a trecut de 1.700 de miliarde. Deci e la un pas de limita a 50 % din PIB…, dincolo de care guvernantii trebuie să taie în carne vie pentru reechilibrarea fiscal-bugetara impusă prin lege!
Pana la sfarsitul acestui an, Statul român, nereformat, e nevoit să se mai împrumute cu încă vreo 150 de miliarde ca să nu intre cu „oistea-n gard”!
Serviciul datoriei publice toacă deja aproape 1,5 % din PIB-ul României…
Nu cred că e cineva în stare să prevadă ce vom avea de îndurat în 2025, după ce vom lăsa în urmă un an electoral cu pomeni nenumărate, mai cu seamă pentru cele oferite „clientelelor de partid și de stat” care au pus stăpânire și au colonizat cu sârg toate instituțiile din câmpul nostru social…

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.